loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Spectacol la TVR: „Caligula”, în regia lui Silviu Jicman

Casa de Producție TVR vă invită să urmăriți „Caligula”, după Albert Camus, în regia lui Silviu Jicman, duminică, 22 mai, la ora 22.00* pe TVR3 și la ora 23.00 pe TVRi.

Caligula își dorește luna de pe cer, iubește poezia și arta, trezoreria statului i se pare puțin importantă și singurătatea o stare de fapt. Cum a guverna înseamnă a fura, ordonă ca senatorii și cei bogați să își doneze averile în favoarea statului și apoi să fie uciși. Distrugându-i pe toți, se distruge și pe el înainte de a obține imposibilul - luna.

Albert Camus a scris Caligula în 1938 după ce a citit „Viața celor 12 Cezari” a lui Suetoniu. Avea 25 de ani și visa să joace el însuși rolul împăratului roman însetat de sânge. În 1944 piesa a fost publicată la Gallimard. În patru acte, în proză, această „tragedie a inteligenței” a avut premiera în 26 septembrie 1945, la Teatrul Hebertot din Paris, cu Gérard Philipe în rolul titular.

(w882)

Caligula este corespondentul împăratului roman Caius Iulius Caesar Germanicus care, asemenea nepotului său Nero, a fost unul dintre cei mai cruzi tirani ai Romei. Poreclit Caligula (caligae=cizmuliță), Caius Germanicus este unul dintre cei 12 Cezari ai lui Suetoniu. Extravagant și inuman, omoară fără judecată, umilește senatorii și pe toți supușii puterii sale absolute. O extravaganță este ridicarea calului său Incitatus la rangul de consul.

Creşterea şi descreşterea unui dictator paranoic, care ajunge să se substituie divinităţii. Ideea principală a teleplayului este transformarea personajului principal în urma unei vieţi pline de perversiuni, într-un cinic adept al anormalităţii care în mod paradoxal, tinde să se salveze.

În secolul XXI, figura dictatorului de pretutindeni mai mult sau mai puţin vocal planează încă deasupra capetelor noastre, făcându-ne să-i simţim în ceafă răsuflarea rece, ameninţătoare. Caligula e mai viu decât oricând, trăieşte printre noi, şi-şi face din ce în ce mai acut simţită prezenţa în vieţile noastre. Din acest motiv s-a născut acest teleplay pornind de la „Caligula” scrisă de Albert Camus în 1938, în plină perioadă nazistă, fascistă şi stalinistă.

(w882)

Din distribuție: Demeter András, Daniela Nane, Gavril Pătru, Ioan Chelaru, Mihai Ciucă, Andrei Finți, Ion Haiduc, Cristian Jicman, Lari Giorgescu, Alexandru Bindea, Marius Calugărița, Mihai Gruia Sandu.

Detalii și video - aici.

Spectacolul va fi difuzat și pe TVR MOLDOVA și pe TVR Internațional tot duminică, 22 mai, la ora 23.00*.

„Caligula” a avut proiecția de gală în septembrie 2020, în cadrul stagiunii Teatru în TVR, exact în ziua în care s-au împlinit 75 de ani de la premiera mondială.

(w882) Caligula

Stagiunea 2020 „Teatru în TVR” a fost derulată de Televiziunea Română în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Primăria Sectorului 1.

***

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR difuzat pe canalele TVR.

Spectacole

mai multe

Povestea lui Galileo Galilei și a strădaniei sale de a dovedi că știința observabilă este deasupra credințelor impuse arbitrar de către Inchiziție.

Diana locuiește într-un sat sărac din Bologna și parcurge un drum plin de surprize după ce află că este moștenitoarea ducelui. Odată ajunsă la palat, bufonul încearcă să o căsătorească cu un duce bogat cu care să domnească peste întreg regatul.

„Aranca, știma lacurilor", cotată de George Călinescu ca fiind una dintre cele mai valoroase scrieri ale lui Cezar Petrescu, prezintă o aventură paranormală trăită de un bărbat pe proprietatea grofilor Kemeny din Transilvania. Locul fusese scos...