loader

RECOMANDĂRI

Imagine

„Plicul”, spectacol din Arhiva de Aur TVR

„Plicul”, de Liviu Rebreanu, piesă scrisă în 1923, este o satiră la adresa corupţiei administrative dintr-un orăşel de provincie, o abordare cu umor a moravurilor societăţii românești.

Personajul principal al piesei este plicul - mai întâi plicul în care soţia primarului primeşte o declaraţie de dragoste de la şeful gării; apoi plicul în care un ziarist local primeşte bani pentru a scrie un articol „la comandă” despre o anume fundaţie a femeilor condusă de soţia primarului ori despre porcii pe care trebuie să-i vândă naşul acesteia; urmează plicul cu bani primit de un inspector pentru a se face că nu observă neregulile de la gară; plicul (tot cu bani) pe care îl primeşte şeful gării pentru a da aprobarea ca nişte vagoane să transporte lemnele necesare oraşului.

Acțiunea se petrece în 1922, iar personajele principale sunt Jean Arzăreau, primarul orăşelului în care se petrece acţiunea, Victoriţa - soţia lui, Constantin Hurmuz - naşul celor doi, Nicolae Flancu - cumnatul primarului, ziaristul Albeanu, Gheorghe Galan - şeful gării, Haralamb Minta - inspector.

În distribuție: Dorina Lazăr, Octavian Cotescu, Valentin Plătăreanu, Cornel Vulpe, Marian Hudac, Vali Cioș, Mitică Iancu, Hamdi Cerchez, Mona Cherebețiu, Constantin Rășchitor, Alexandru Hasnaș, Petre Gheorghiu.

(w882)

Imagine: Edviga Adelman, Constantin Lungu, Alexandru Condurache

Scenografia: Georgeta Ițigan

Regia artistică: Nicoleta Toia

Difuzare:

TVR 3 - Duminică, 15 septembrie, de la ora 20.00

TVR Internațional - Duminică, 15 septembrie, de la ora 23.10

Spectacole

mai multe

Piesa lui Ionesco este o metaforă alegorică a trecerii omului către moarte, în care sunt expuse frica, revolta, spaima, groaza pe alocuri, trăiri ale omului simplu în fața morții, o oglindă a preocupărilor autorului despre acest subiect.

Jocul Ielelor rămâne una dintre cele mai incitante piese din literatura noastră dramatică. Esența dramei relevă o tensiune reală între o conștiință singularizată, Gelu Ruscanu și societatatea coruptă și coruptibilă. Protagonistul piesei,...

Enigmele iscate de o crimă al cărui autor pare a fi fost prins și condamnat fac ca acțiunea acestei piese de teatru să ia o turnură neașteptată atunci când cineva ia pe cont propriu reluarea anchetei pentru identificarea adevăratului făptaș.

 

#TNTV