loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Piesa „Meșterul Manole”, de Lucian Blaga, difuzată duminică, la TVR Cultural | VIDEO

Telespectatorii TVR Cultural pot urmări, săptămâna aceasta, două piese de teatru aclamate: „Quartet”, în regia lui Gelu Colceag, și „Meșterul Manole”, în regia Olimpiei Arghir.

Miercuri, 18 ianuarie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat „Quartet”, după piesa lui Spiro Gyorgy, în traducerea Ancăi Scarlat.

Piesa a fost adaptată pentru TV și regizată de Gelu Colceag, iar din distribuție fac parte Virgil Ogășanu, Coca Bloos, Doru Ana, Crina Mureșan.

CITIȚI ȘI: FILMUL „METRONOM”, PREMIAT LA FESTIVALUL DE LA CANNES, DIFUZAT ÎN 19 IANUARIE LA TVR CULTURAL

(w882) Quartet

Scenă din piesa „Quartet”. Sursa: Arhiva TVR

Piesa este o poveste tulburătoare, care se petrece în Ungaria postcomunistă, despre comunism, delațiune si puterea de a nu-ți dezamăgi semenii.

(w882) Quartet

Scenă din piesa „Quartet”. Sursa: Arhiva TVR

Valoarea deosebită a dramaturgiei lui Spiro Gyorgy constă, mai ales, în construcţia unor personaje complexe, dramatice, puternic conturate, dar şi în umorul derizoriu, specific vremurilor noastre. Cred că am beneficiat de distribuţia ideală, iar creaţiile actoriceşti sunt excepţionale”, explica regizorul Gelu Colceag.

(w882) Gelu Colce

Gelu Colceag, regizorul piesei „Quartet”. Sursă imagine: Arhiva TVR

Echipa: scenografia- Dana Moraru, director de imagine - Cristian Stoian, redactor - Zoe Bălan, producător - Alexandru Munteanu.

(w882) Quartet

Scenă din piesa „Quartet”. Sursa: Arhiva TVR

Duminică, 22 ianuarie, de la ora 22.00, TVR Cultural difuzează piesa „Meșterul Manole”, după opera  lui Lucian Blaga, regizată de Olimpia Arghir. Din distribuție fac parte: Marius Bodochi, Dorel Vișan, Anda Chirpeleanu, Gheorghe Nuțescu, Dorin Andone, Ion Marian.

Spectacolul a fost nominalizat la secțiunea „Cel mai bun spectacol de teatru TV”, la Premiile UNITER, în 1994.

Lucian Blaga s-a inspirat din balada populară „Monastirea Argeșului” pentru a scrie „Meșterul Manole” (1926, publicată în 1927). Piesa a fost jucată pentru prima oară pe scenă în 1929, la Teatrul Național din București, în regia lui Soare Z. Soare. Rolul lui Manole a fost  interpretat de A. Pop Marţian, iar al Mirei, de Aura Buzescu.

Manole îi spune soției sale, Mira, că sacrificiul uman nu este decât un joc. Un rit scurt ce va fi încununat de „o lungă şi fără de sfârşit minune”. Descălţată, Mira trebuie să intre în zid şi minunea va urma. Mira acceptă jocul cu inocenţă. Ea va intra în zidul care se înalţă în jurul ei; apoi, peste ea, cuprinzând-o pentru totdeauna. O dramă care pune în balanță iubirea și creația.

Echipa: imagine - Traian Andronic, decor - Ion Olaru, costume - Elena Timonu, scenariul și regia - Olimpia Arghir.

(w882) Meșterul

Scenă din „Meșterul Manole”. Sursa: Arhiva TVR

Spectacole

mai multe

Criviș, Macferlan, Bălălău și Pentagon sunt patru prieteni dintr-un orășel de provincie, care, în ciuda faptului că au ajuns la vârsta maturității continuă să facă farse ca pe vremea când erau studenți. Glumele lor se nasc dintr-o veritabilă...

Oameni obişnuiţi ca cei din „Unchiul Vanea” devin cu uşurinţă eroii unei drame. Vieţi ratate, tinereţi distruse, vise spulberate, iubiri niciodată împlinite… şi drumul greu spre resemnare. Toate personajele se consumă inutil într-un fel de destin...

În vacanță, Eddie Colt și fiul său au întins o capcană pentru iepuri. În ziua următoare își propun să se întoarcă să elibereze iepurele, un posibil animal de companie pentru copil. Familia este însă forțată să se întoarcă în oraș după un apel...