loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Când obsesia erotică întunecă judecata: Teleplay-ul „Îl osândesc jurații?”, în 15 noiembrie, la TVR Cultural | VIDEO

Miercuri, 15 noiembrie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat teleplay-ul „Îl osândesc jurații?” (1992), în regia lui Cornel Todea, după nuvela „Gheorghe Cătălina”, a lui Gala Galaction, din 1904. Scenariul pentru TV este semnat de Octavian Sava și Cornel Todea.

Teleplay-ul se bucură de o distribuție de excepție: Gheorghe Visu, Teodora Mareș, Monica Ghiuță, Mircea Albulescu, Răzvan Ionescu, Valentin Uritescu, Eusebiu Ștefănescu, Mitică Popescu.

Nuvela „Gheorghe Cătălina”, ce spune povestea unui țăran îndrăgostit până la obsesie de soția lui, Mira, a apărut pentru prima oară în 1904, în revista „Linia Dreaptă”, scoasă de Tudor Arghezi și V. Demetrius, sub titlul „Îl osândesc jurații?” și este pentru prima oară când Grigore Pișculescu folosește semnătura „Gala Galaction”.

Mira! Pentru Mira, Gheorghe s-ar arunca pe gura iadului, cu Mira în brațe, însă, cu ea pe inimă-i. Căci dragă îi era Mira! Mai dragă decât casa lui, mai dragă decât rostul lui, mai dragă decât viața și decât ochii lui! Casă, rost și tot ce vreai, de n-ar mai fi Mira, Oltul le-ar ști de știre. Ca s-o vază pe Mira în casa lui, Gheorghe, cu șapte-opt ani mai mare decât ea, făcuse lucruri de poveste; minunase și speriase satul.” („Gheorghe Cătălina”, Gala Galaction, 1904)

Gheorghe este, însă, extrem de gelos și bănuitor, mai ales pe un alt pretedent al Mirei, boierul. Cu prima ocazie, boierul îl închide, însă, când Gheorghe evadează evadează, vede hainele cele bune ale Mirei în încăperile boierului și crede că femeia și-a petrecut noaptea cu acesta. Din gelozie, Gheorghe îl omoară. Ajuns acasă, însă, țăranul descoperă că femeia lăsase hainele de sărbătoare gaj în schimbul boilor.

Echipa: imagine - Cristian Muller, decor - Virgil Popa, costume - Eva Szantay, ilustrația muzicală - Lidia Danciu. Regia este semnată de Cornel Todea, după un scenariu de Octavian Sava și Cornel Todea.

Teleplay-ul a fost realizat în cadrul proiectului „Teatrul Național de Televiziune”, al Casei de Producție TVR.

Spectacole

mai multe

Acțiunea se desfășoară la începutul sec.XX ... în zori, când avocatul Emil Strâmbuleanu se întoarce acasă cu o trăsura și... “ooooops”… Didina nu doarme căci e furioasă. Câți dintre dumneavoastră nu ați pregătit o minciună când ați lipsit o...

Un tânăr actor, costumat precum regele Henric al IV-lea, împăratul Sfântului Imperiu Roman, are un accident de călărie și rămâne cu ideea fixă că el chiar este împăratul. Timp de mai mult timp prietenii lui îi întrețin această iluzie, dar, în...

Enigmele iscate de o crimă al cărui autor pare a fi fost prins și condamnat fac ca acțiunea acestei piese de teatru să ia o turnură neașteptată atunci când cineva ia pe cont propriu reluarea anchetei pentru identificarea adevăratului făptaș.