loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Când obsesia erotică întunecă judecata: Teleplay-ul „Îl osândesc jurații?”, în 15 noiembrie, la TVR Cultural | VIDEO

Miercuri, 15 noiembrie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat teleplay-ul „Îl osândesc jurații?” (1992), în regia lui Cornel Todea, după nuvela „Gheorghe Cătălina”, a lui Gala Galaction, din 1904. Scenariul pentru TV este semnat de Octavian Sava și Cornel Todea.

Teleplay-ul se bucură de o distribuție de excepție: Gheorghe Visu, Teodora Mareș, Monica Ghiuță, Mircea Albulescu, Răzvan Ionescu, Valentin Uritescu, Eusebiu Ștefănescu, Mitică Popescu.

Nuvela „Gheorghe Cătălina”, ce spune povestea unui țăran îndrăgostit până la obsesie de soția lui, Mira, a apărut pentru prima oară în 1904, în revista „Linia Dreaptă”, scoasă de Tudor Arghezi și V. Demetrius, sub titlul „Îl osândesc jurații?” și este pentru prima oară când Grigore Pișculescu folosește semnătura „Gala Galaction”.

Mira! Pentru Mira, Gheorghe s-ar arunca pe gura iadului, cu Mira în brațe, însă, cu ea pe inimă-i. Căci dragă îi era Mira! Mai dragă decât casa lui, mai dragă decât rostul lui, mai dragă decât viața și decât ochii lui! Casă, rost și tot ce vreai, de n-ar mai fi Mira, Oltul le-ar ști de știre. Ca s-o vază pe Mira în casa lui, Gheorghe, cu șapte-opt ani mai mare decât ea, făcuse lucruri de poveste; minunase și speriase satul.” („Gheorghe Cătălina”, Gala Galaction, 1904)

Gheorghe este, însă, extrem de gelos și bănuitor, mai ales pe un alt pretedent al Mirei, boierul. Cu prima ocazie, boierul îl închide, însă, când Gheorghe evadează evadează, vede hainele cele bune ale Mirei în încăperile boierului și crede că femeia și-a petrecut noaptea cu acesta. Din gelozie, Gheorghe îl omoară. Ajuns acasă, însă, țăranul descoperă că femeia lăsase hainele de sărbătoare gaj în schimbul boilor.

Echipa: imagine - Cristian Muller, decor - Virgil Popa, costume - Eva Szantay, ilustrația muzicală - Lidia Danciu. Regia este semnată de Cornel Todea, după un scenariu de Octavian Sava și Cornel Todea.

Teleplay-ul a fost realizat în cadrul proiectului „Teatrul Național de Televiziune”, al Casei de Producție TVR.

Spectacole

mai multe

Silvia și Ion, victime ale propriilor modestii și onestități, sunt doi tineri simpli pe care cei din jur încearcă să îi ajute să se îndrăgostească unul de celălalt.

Nuvela evocă o întâlnire ratată cu sacrul a violoncelistului Antim, care-și trădase adevărata vocație de artist și suferise o regresiune spirituală datorită neputinței de a recunoaște misterul revelației și de a înțelege că imaginația poate...

Filmul este o poveste despre ceea ce se poate întâmpla într-o comunitate rurală din Bărăgan atunci când lucrările la o fermă sunt întârziate de vremea nefavorabilă, motiv suficient de a readuce în atenție probleme, conflicte și situații mai...

 

#TNTV