În 15 martie, de la ora 22.00, TVR Cultural a programat teleplay-ul muzical „Secunda doi”, cu Jojo și Claudiu Bleonț, iar în 19 martie, spectacolul „Hagi Tudose”, din 1990, jucat la Teatrul Național „I.L. Caragiale” (TNB), cu o distribuție de excepție.
Teleplay-ul muzical „Secunda doi”, în regia lui Ernest Fazekas, cu regia TV semnată de Constantin Dicu, spune povestea a doi medici căsătoriți, care se întâlnesc la un congres și care împărtășesc o pasiune care îi pune pe gânduri. Spectacolul a fost difuzat miercuri, 15 martie, de la ora 22.00.
Marc (Claudiu Bleonț) o abordează pe Ana (Cătălina Grama - Jojo) îndată ce o cunoaște, iar cei doi încep o serie de conversații despre viaţă, familie, monotonie, dor, dorință, superstiţii. Povestea lor se împarte între dorința de a mai trăi o aventură, doar pentru o noapte, și teama de a nu complica lucrurile, de a-i răni pe cei dragi lor.
Regizorul Ernest Fazekas mărturisea că „a fost un proiect science-fiction, așa mi s-a părut la început, şi iată că SF-ul s-a realizat. Este un musical ce tratează sentimente absolut serioase, intime şi contemporane. În spatele acestui proiect, sunt instrumentişti, sunt backing vocals, sunt corepetitori. E fascinant să vezi tu, ca şi creator, să vezi o interpretare, o tuşă personală a altui creator, pe ceea ce ai scris tu şi pe ceea ce ai închipuit tu”.
Actorul principal al teleplay-ului, Claudiu Bleonț, spunea că, jucându-l pe Marc, a putut să experimenteze și să conștientizeze că „secundă de secundă, destinul meu poate să ia o altă turnură, că sunt fidel azi unei căsnicii, dar în două secunde întâlnesc pe cineva de care mă îndrăgostesc, că apar în capul meu întrebări: „Continui pe drumul ăsta? Mă opresc, mă retrag sau cedez şi fac pasul?”.
Suntem într-o perioadă în care schimbările şi informaţiile ne agresează, ne bombardează şi, undeva, simţim o presiune, am vrea undeva să ne oprim, să spunem: „Acel altceva e o căutare, un drum, un demers, care se poate petrece când întâlneşti omul potrivit”.
Suntem născuţi din iubire, trăim în iubire, în acelaşi timp, capul nostru inventează scenarii, tot felul de relaţii, de posibile desfăşurări ale relaţiei... Şi, totuşi, iubirea între un bărbat şi o femeie e ceva dincolo de cuvânt, dincolo de gând, dincolo chiar de relaţie”.
Regie: Ernest Fazekas.
Muzica originală: Enest Fazekas și Marius Meragiu.
Muzicieni: Ferenc Áron, Vitályos Lehel, Márton Loránt, Tinca Aurel Teddy, Adina Cogarcean.
Backing vocals: Fazekas Csilla, Geanina Meragiu.
Distribuția: Claudiu Bleonţ, Cătălina Grama (Jojo), Ion Chelaru, Georgiana Vişan, Silvia Coman, Marius Nanău, Nicoleta Rusu, Monica Florescu, Eugen Constantinescu, Constantin Lupescu, Dragoş Roşu, alături de trupa de balet condusă de maestrul coregraf Cornel Popovici.
Echipa TV: regia - Constantin Dicu, imaginea - Ovidiu Guzu, montajul - Constantin Marciuc, scenograf costume - Nicoleta Petrovici, scenograf decor - Virgil Popa, producători - Daniela Ciolan și Cătălin Rebengiuc, producător delegat - Daniela Andriescu, producător coordonator - Demeter András István.
Duminică, 19 martie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la spectacolul „Hagi Tudose”, după opera lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, în regia lui Ion Cojar, cu o distribuție de excepție. Spectacolul a fost jucat pe scena TNB în 1990.
Distribuție: Constantin Rauțchi - Hagi Tudose, Șerban Iamandi - Matache Profirel, Draga Olteanu Matei - Gheorghina Profirel, Rodica Popescu Bitănescu - Fifica Profirel, Alexandru Georgescu - Jenică Păunescu, Ion Henter - Popa Roșca, Elena Sereda - Ghioala, Grigore Bălănescu - Gusi Nicolae, Costache Diamandi - Întâiul epitrop, Mircea Cojan - Al doilea epitrop, Răducu Ițcuș - Culai, Tania Filip - Leana, Grigore Nagacevschi - Un cerșetor, Igor Bardu - Un cârciumar, Marin Negrea - Un pastramagiu, George Sîrbu - Un bragagiu, Gabriela Farcas - O fetiță romă.
Decorul: pictorul Constantin Piliuță
Regia TV: Silviu Jicman
Redactor: Ioana Prodan
Adaptarea pentru TV si regia artistică: Ion Cojar
În „Revista Teatru”, din 10 octombrie 1990, Radu Albala nota: „Regizorul Ion Cojar l-a înțeles ca pe un spectacol cu două personaje: Hagi-Tudose și ceilalți, ca pe un concert, adică - pentru solist și orchestră. Orchestra și-a jucat partitura în modul cel mai curat, de înalt profesionalism (...) Constantin Rauțchi, în rolul lui Hagi Tudose, a fost un personaj oniric, un personaj de basm, în dialog cu o lume de pământeni.”
Urmăriți mai jos un promo cu spectacolul, din 2013: