loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Piesa „Ultima oră”, de Mihail Sebastian, difuzată la TVR Cultural, în memoria regizorului Dinu Cernescu | VIDEO

Miercuri, 10 ianuarie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat, în memoria regizorului Dinu Cernescu, spectacolul „Ultima oră”, bazat pe piesa lui Mihail Sebastian.

Spectacolul „Ultima oră” este o adaptare din 1993 pentru Televiziunea Română, semnată de regizorul Dinu Cernescu, cu nume mari ale teatrului: Traian Stănescu - prof. Alexandru Andronic, Ilinca Goia - Magda Minu, Sebastian Papaiani - D.I. Borcea, Teodor Danetti - Agopian, Eusebiu Ștefănescu - ministrul Brănescu, Ion Chelaru - Ștefănescu, Mihai Dinvale - Voicu, Geo Costiniu - George Pompilian, Dan Mustață - Niță, Stelian Cărbunaru - Hubert, Ica Matache - secretara, Mihaela Juvara - Ana și George Constantin - Grigore Bucșan.

Satira scrisă de Mihail Sebastian a avut premiera în 1946, din distribuţie făcând parte actorii Ion Finteşteanu, Niki Atanasiu, Marcela Demetriad.

Un profesor aflat într-o căutare romantică, pe urmele lui Alexandru Macedon, nimereşte în jungla presei româneşti interbelice. Prin ciocnirea dintre două lumi diametral opuse, Mihail Sebastian reuşeşte să construiască o satiră plină de vervă. O cuceritoare poveste de dragoste, în mijlocul unei lumi fără scrupule, nu foarte diferită de cea în care trăim.

Puternicul om de afaceri Grigore Bucşan pregăteşte o mare lovitură financiară în domeniul cerealelor. Pentru a-şi atinge scopul corupe miniştrii, mituieşte ziarişti, mânuieşte destine. Întâmplător, însă, îşi intersectează traiectoria socială cu modestul, cinstitul şi visătorul profesor de istorie Alexandru Andronic, fascinat nu de bani, nu de putere, ci de  Alexandru Macedon. Ce alt final decât o adevărată „lovitură de teatru” poate avea o asemenea întâlnire, când între cei doi intervine şi o femeie frumoasă?”, potrivit sinopsisului piesei, publicat de TNB.

Echipa: redactor - Ioana Prodan, producția - Traian Andriescu, costume - Elena Timonu, decoruri - Gheorghe Constantin, regia de montaj -  Marga Niță, adaptarea și regia artistică - Dinu Cernescu.

Dinu Cernescu, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ai teatrului românesc, autor al celebrului „Hamlet“ cu Ştefan Iordache, a murit duminică, 7 ianuarie, la vârsta de 88 de ani. A colaborat cu Teatrul Nottara din București pentru o perioadă de peste 50 de ani, timp în care a realizat montări de referință, precum „Hamlet”, de William Shakespeare, „Tigrul”, de Murray Schisgal, „Viziuni flamande”, de Michel de Ghelderode. Pe lângă activitatea din teatru, Dinu Cernescu a publicat în anul 2009 un volum de memorii intitulat „Regizor”.

 

CITIȚI ȘI: Teatrul românesc este în doliu. A murit regizorul Dinu Cernescu. Autor al celebrului „Hamlet“ cu Ştefan Iordache, și-a lăsat o amprentă unică asupra fiecărei piese pe care a pus-o în scenă

Spectacole

mai multe

Irina și Magda sunt două colege de la un institut de proiectări pentru construcții din România comunistă, care petrec o seară de sâmbătă împreună. Din șueta lor se poate creiona situația femeii și a familiei din societatea comunistă, cu...

Într-un oraș de provincie de pe Valea Prahovei, o necunoscută este coborâtă din tren în gară pentru că nu are bilet. Aceasta vine de la cazinou și are asupra ei doar fisele câștigate. Profesorul Miroiu, care se afla în gară în așteptarea unei...

Silvia și Ion, victime ale propriilor modestii și onestități, sunt doi tineri simpli pe care cei din jur încearcă să îi ajute să se îndrăgostească unul de celălalt.

 

#TNTV