loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Teatru TV: „Transfer de personalitate”, despre abuzul Puterii asupra individului, la TVR

Televiziunea Română le propune telespectatorilor, săptămâna aceasta, „Transfer de personalitate” (1995), o adaptare TV a schiței de Jaroslav Hašek, semnată de Silviu Jicman, cu nume importante ale cinematografiei românești. Piesa a fost difuzată la TVR Cultural miercuri, 20 martie, TVR Internațional - sâmbătă, 23 martie, de la ora 03.55, și duminică, 24 martie, de la ora 20.00,  la TVR 3.

În distribuție, telespectatorii îi pot urmări pe Florin Zamfirescu, Dorel Vișan, Mircea Rusu, Emilia Popescu, Lucia Maier, Constantin Dinulescu, Ion Chelaru, Doru Ana, Viorel Comanici, Patric Petre Marin.

Regia producției este semnată de Silviu Jicman; traducerea și adapatarea schiței îi aparțin lui Dumitru Solomon, ilustrația muzicală este semnată de Lidia Danciu. Scenografie decor - Ion Olaru, scenografie costume - Eugenia Botănescu, imaginea - Nicolae Niță, redactor - Michaela Macovei.

Spectacolul TV „Transfer de personalitate” (1995) este inspirat de o schiță scrisă de Jaroslav Hašek, faimos pentru romanul său satiric anti-război „Peripețiile bravului soldat Švejk” (1921), una dintre cele mai cunoscute și traduse cărți din limba cehă.

Acțiunea are loc în Praga, Imperiul Austro-Ungar, la începutul secolului XX, când Puterea încearcă să modifice personalitatea individului pentru buna ei funcționare.

Personajul principal, Josef Pavlickek, este găsit noaptea în propriul magazin, fără nici un act de identitate, este dus la secția de poliție și supus umilințelor și molestărilor pentru a recunoaște că este un hoț și un infractor. Trăind într-un univers guvernat de legi absurde, eroul începe să-și renege propria identitate pentru a se putea salva.

Spectacolul TV a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV, anul 1996, în cadrul Premiilor UNITER.

Spectacole

mai multe

La vila colonelului Cristescu sosește un curier care poartă un mesaj foarte important în insurecția armată din 23 august 1944.

Venit la conducerea statului atunci când nimeni nu dorea să preia puterea, Brâncoveanu rezolvă pe rând toate problemele pe care avariția boierilor vremii le provoacă: biruri mari luate de două ori în numele lui, trădare, minciună. Sfârșește...

Povestea unui echipaj al unui mineralier de mare tonaj de dinainte de 1989. Mihai, un tânăr ofițer de marină, crescut într-un orfelinat, este îndrăgostit de fata căpitanului navei și este nemulțumit de faptul că acesta l-a pedepsit pentru o...

 

#TNTV