loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Teatru TV: „Transfer de personalitate”, despre abuzul Puterii asupra individului, la TVR

Televiziunea Română le propune telespectatorilor, săptămâna aceasta, „Transfer de personalitate” (1995), o adaptare TV a schiței de Jaroslav Hašek, semnată de Silviu Jicman, cu nume importante ale cinematografiei românești. Piesa a fost difuzată la TVR Cultural miercuri, 20 martie, TVR Internațional - sâmbătă, 23 martie, de la ora 03.55, și duminică, 24 martie, de la ora 20.00,  la TVR 3.

În distribuție, telespectatorii îi pot urmări pe Florin Zamfirescu, Dorel Vișan, Mircea Rusu, Emilia Popescu, Lucia Maier, Constantin Dinulescu, Ion Chelaru, Doru Ana, Viorel Comanici, Patric Petre Marin.

Regia producției este semnată de Silviu Jicman; traducerea și adapatarea schiței îi aparțin lui Dumitru Solomon, ilustrația muzicală este semnată de Lidia Danciu. Scenografie decor - Ion Olaru, scenografie costume - Eugenia Botănescu, imaginea - Nicolae Niță, redactor - Michaela Macovei.

Spectacolul TV „Transfer de personalitate” (1995) este inspirat de o schiță scrisă de Jaroslav Hašek, faimos pentru romanul său satiric anti-război „Peripețiile bravului soldat Švejk” (1921), una dintre cele mai cunoscute și traduse cărți din limba cehă.

Acțiunea are loc în Praga, Imperiul Austro-Ungar, la începutul secolului XX, când Puterea încearcă să modifice personalitatea individului pentru buna ei funcționare.

Personajul principal, Josef Pavlickek, este găsit noaptea în propriul magazin, fără nici un act de identitate, este dus la secția de poliție și supus umilințelor și molestărilor pentru a recunoaște că este un hoț și un infractor. Trăind într-un univers guvernat de legi absurde, eroul începe să-și renege propria identitate pentru a se putea salva.

Spectacolul TV a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV, anul 1996, în cadrul Premiilor UNITER.

Spectacole

mai multe

Piesă în 4 acte în original, preluată cu doar 3 dintre ele pentru televiziune, Protectoarea, Omul de neînlocuit, Sărbătoarea, este o înregistrare în care se spun lucruri foarte serioase printre zâmbete.

O femeie din Italia secolului XVIII, hangița Mirandolina, adoră incurcăturile amoroase iscate atât de bărbații din clasa nobilă cât și de cei fără titluri nobiliare. Ea este în atenția unui marchiz sărăcit dar foarte vanitos, a unui conte bogat...

Povestea unui funcționar al statului, la prefectură, care primește pe neașteptate o moștenire colosală care îi va schimba viața.

 

#TNTV