loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Apusul unei epoci: Piesa „Livada de vișini” (1975), de Cehov, cu o distribuție de excepție, în 19 iulie, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a difuzat miercuri, 19 iulie, de la ora 22.00, celebra piesă „Livada de vișini”, într-o adaptare de excepție, din anul 1975.

Regia piesei este semnată de Cornel Todea, care s-a ocupat, împreună cu Florin Gabrea, de adaptarea pentru TV.

„Livada de vișini” beneficiază de o distribuție de excepție: Gina Patrichi, Fory Eterle, George Constantin, Tamara Crețulescu, Cristina Nuțu, Virgil Ogășanu, Vasile Nițulescu, Gilda Marinescu, Ștefan Radof, Rodica Popescu, Luchian Botez, Dan Nuțu, Ioana Ciomârtan, George Sârbu, Mircea Stroe, Gh. Pufulete, Johnny Răducanu.

Echipa: traducere - Moni Gheleter și R. Teculescu; muzica - Johnny Răducanu, alături de instrumentiștii: Lucian Rogulski , Manuru Nicolae, Fonea Socolov, Vanea Levenco, David Tahman; decor - Florin Gabrea și Virgil Luscov, costume - Doina Levința, montaj - Emilia Andreescu; redactor - Anda Orban. Regia: Cornel Todea.

„Livada de vișini” este ultima piesă a lui A.P. Cehov, din 1904, când Rusia trecea deja printr-o serie de schimbări sociale. Deși autorul a insistat că este o comedie, actorii și publicul au văzut în ea o tragedie: decăderea familiei Ranevskaia.

Doamna Ranevskaia, aristocrată, se întoarce de la Paris după cinci ani de absență, după ce a ținut doliu după fiul ei cel mai mic, și este înglodată în datorii. Astfel, trebuie să accepte vânzarea proprietății, care include și o frumoasă livadă de vișini.

Proprietatea este cumpărată de Ermolai Lopahin, proaspăt îmbogățit, fiul unor iobagi, care vrea să dărmâne casa și să taie vișinii.

Când doamna Ranevskaia părăsește proprietatea, plângând, aude zgomotul drujbelor în livadă.

În imagine: Casa lui Cehov de la Yalta, unde s-a mutat după ce a fost diagnosticat cu tuberculoză. Sursă: TVR

 

Spectacole

mai multe

Comedia în trei acte prezintă povestea de dragoste dintre doi tineri, într-un sat din zona Călmăţuiului, unde convieţuiesc de peste 25 de ani, conul Grigore, învăţător, soţia sa, coana Sofica, cei doi copii ai acestora - Olguţa şi Georgică - şi...

Citadela sfărâmată este povestea unei familii înstărite care a trebuit să se adapteze la noile realități instituite de preluarea puterii de după cel de-al II-lea Război Mondial de către comuniști. Grigore Dragomirescu, un fost avocat, are de...

Ivan Vasilieci, forțat de vârsta criticã de 35 de ani, îşi încearcă norocul cu fata Ciubukovilor, frumoasa şi gospodina vecină, Natalia Stepanovna. Îşi ia inima în dinți şi se prezintă la uşa ei pregătit să facă pasul cel mare și să o ceară de...

 

#TNTV