loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Apusul unei epoci: Piesa „Livada de vișini” (1975), de Cehov, cu o distribuție de excepție, în 19 iulie, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a difuzat miercuri, 19 iulie, de la ora 22.00, celebra piesă „Livada de vișini”, într-o adaptare de excepție, din anul 1975.

Regia piesei este semnată de Cornel Todea, care s-a ocupat, împreună cu Florin Gabrea, de adaptarea pentru TV.

„Livada de vișini” beneficiază de o distribuție de excepție: Gina Patrichi, Fory Eterle, George Constantin, Tamara Crețulescu, Cristina Nuțu, Virgil Ogășanu, Vasile Nițulescu, Gilda Marinescu, Ștefan Radof, Rodica Popescu, Luchian Botez, Dan Nuțu, Ioana Ciomârtan, George Sârbu, Mircea Stroe, Gh. Pufulete, Johnny Răducanu.

Echipa: traducere - Moni Gheleter și R. Teculescu; muzica - Johnny Răducanu, alături de instrumentiștii: Lucian Rogulski , Manuru Nicolae, Fonea Socolov, Vanea Levenco, David Tahman; decor - Florin Gabrea și Virgil Luscov, costume - Doina Levința, montaj - Emilia Andreescu; redactor - Anda Orban. Regia: Cornel Todea.

„Livada de vișini” este ultima piesă a lui A.P. Cehov, din 1904, când Rusia trecea deja printr-o serie de schimbări sociale. Deși autorul a insistat că este o comedie, actorii și publicul au văzut în ea o tragedie: decăderea familiei Ranevskaia.

Doamna Ranevskaia, aristocrată, se întoarce de la Paris după cinci ani de absență, după ce a ținut doliu după fiul ei cel mai mic, și este înglodată în datorii. Astfel, trebuie să accepte vânzarea proprietății, care include și o frumoasă livadă de vișini.

Proprietatea este cumpărată de Ermolai Lopahin, proaspăt îmbogățit, fiul unor iobagi, care vrea să dărmâne casa și să taie vișinii.

Când doamna Ranevskaia părăsește proprietatea, plângând, aude zgomotul drujbelor în livadă.

În imagine: Casa lui Cehov de la Yalta, unde s-a mutat după ce a fost diagnosticat cu tuberculoză. Sursă: TVR

 

Spectacole

mai multe

Doi frați din Madrid, funcționari la vamă, primesc la un moment dat un cadou neașteptat: un copil sugar, lăsat într-un coș în fața ușii locuinței lor. O...întâmplare care dă naștere unor situații comice.

Argentinianul Osvaldo Dragun este tradus de Romulus Vulpescu iar textele lui ajuns an revista Secolul XX. În acel moment, teatrele din țară și Televiziunea Română de apropie de aceste aceste tragicomedii care sunt inspirate din viața de zi cu zi....

Trei absolvenți ai Facultății de Automatică sunt repartizați să facă stagiatura la UN C.A.P. tipic româneasc de la marginea unui oraș mic, de pe vremea comunismului, unde directorul de acolo dorește să modernizeze producția. În încercarea lor de...

 

#TNTV