loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Adaptarea tv după „Biedermann și Incendiatorii", de Max Frisch, la TVR Internațional

Casa de Producție TVR vă propune pe 21 mai spectacolul de televiziune „Gottlieb", adaptare după piesa „Biedermann și Incendiatorii", de Max Frisch, în regia lui Andrei Măgălie. O parabolă despre frică și absența luării de atitudine în fața pericolelor  - la TVR Internațional, de la ora 23.00.

Teleplayul pe care vi-l prezintă Teatrul Național de Televiziune la TVR Internațional, „Gottlieb", este o adaptare după piesa Biedermann și Incendiatorii", de Max Frisch. Autorul a început lucrul la text în 1948, iar premiera absolută a avut loc în 1958 la Zürich.

Adaptarea pentru televiziune și regia artistică sunt semnate de Andrei Măgălie.

Traducerea: Paul B. Marian și Suzi Hirsch

Teleplayul aduce în fața telespectatorilor o societate care este funcţională administrativ, dar în care s-a instaurat frica. Oamenii nu mai au curajul să ia atitudine în faţa delictelor, minore sau majore. Totul merge ceas, doar că oamenii şi-au pierdut personalitatea. Focul nu arde doar case, ci, în primul rând, conştiinţe, la fel ca un război. Piesa lui Frisch vorbește despre eșecul omului obișnuit atunci când ar trebui să ia atitudine împotriva unui pericol iminent.

Mai mulți necunoscuți se instalează în casa lui Biedermann. Cu toate că îl scandalizase informația din presă că incendiatori deghizați găsesc pretexte să intre în casele oamenilor, pentru a le da foc, Biedermann nu ia atitudine împotriva intrușilor din propria casă. Comicul grotesc și accentele critice însoțesc desfășurarea acțiunii înspre un deznodământ care devine, cu fiecare etapă, unul inevitabil.

(w882) gottlieb

DISTRIBUŢIA:

Dl. Biedermann - George Constantinescu

Babette - Victoria Cociaş

Eisenring - Demeter Andras

Schmitz - Constantin Florescu

Anna - Oana Marcu

Filozoful - Mihai Răducu

Politistul - Sever Bârzan, Sebastian Haţegan

Văduva K - Gabriela Valentir

Corifeul - Cristian Jicman

Corul - Meda Topârceanu, Azaleea Necula, Bogdan Acatrinei, Robert Ciupitu

(w882) gottlieb

***

Regia de platou: Gabriel Şerban

Director de imagine: Daniel Şerbanică

Adaptarea pentru televiziune si regia artistică: Andrei Măgălie

Mai multe informații despre spectacol puteți afla aici.

***

Redactor: George Mladen

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR.

Spectacole

mai multe

Un înalt funcționar înstărit sovietic încearcă să creeze o situație ideală în familia sa ignorând toate problemele celor din jur.

Nuvela evocă o întâlnire ratată cu sacrul a violoncelistului Antim, care-și trădase adevărata vocație de artist și suferise o regresiune spirituală datorită neputinței de a recunoaște misterul revelației și de a înțelege că imaginația poate...

Drumul spre mântuire e construit cu o revărsare de forțe artistice, sincronizări ale zecilor de actori, scenotehnică uriașă, decoruri și costume impresionante prin curajul lor. Divina Comedie - un spectacol de stradă - semnat de unul dintre cei...