loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Răul la judecata istoriei, în spectacolul „Un deținut la Auschwitz", de Alain Bosquet

Ultima săptămână din martie v-a prilejuit, la TVR, întâlnirea cu un spectacol după o piesă scrisă acum trei decenii de un autor născut la Odesa și care s-a consacrat în lumea literară franceză: „Un deținut la Auschwitz", de Alain Bosquet. Spectacolul a fost programat pe 27 martie la TVR Cultural și pe 31 martie la TVR 3 și TVRi.

Teatrul Naţional de Televiziune

prezintă:

„Un deținut la Auschwitz"

de Alain Bosquet

Traducerea: Constantin Crișan

Interpretează: Horațiu Mălăele, Dan Condurache, Adrian Titieni

Nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV, anul 1997

Scenariul după piesa omonimă și regia artistică: Domnița Munteanu

(w882) UN DEÈšINU

Conflictul dintre călău și victimă este reprezentat de confruntarea dintre comandantul adjunct al lagărului de la Auschwitz și Franz Kafka, imaginat de autor ca fiind în viață, la 20 de ani după moartea sa. În final, se demonstrează similitudinea monstruoasă dintre nazism şi comunism.

Alain Bosquet (1919-1998) a fost romancier, poet, dramaturg și publicist. S-a născut la Odesa, în Ucraina, ca Anatol Bisk. A studiat filologia la Bruxelles, unde se afla la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. În 1940 a fost mobilizat în armata belgiană, apoi s-a înrolat în armata franceză. În 1942 ajunge în SUA și lucrează la ziarul La voix de France. Revine în armată și participă la debarcarea din Normandia. În 1951 își reia studiile, la Paris, unde se stabilește până la sfârșitul vieții. I-au fost decernate Prix Interallié, Grand Prix du Roman de l'Academie Francaise, Prix Marcel Proust.

Piesa „Un deținut la Auschwitz" a fost publicată în 1991. Iată ce scria autorul în prefața ediției apărute la Gallimard: Astăzi, Franz Kafka a devenit un mit și fiecare dramaturg e liber să și-l însușească așa cum consideră. Să presupunem că nu a murit în 1924, ci că a trăit ascuns până în 1944. Nu ar fi avut decât 60 de ani dacă murea la Auschwitz. Ce i-ar fi spus călăului său? Ar fi rămas el însuși, s-ar fi arătat inflexibil, ar fi refuzat până și cel mai mic gest de milă, ar fi subliniat vinovăția celuilalt: asta ar fi putut fi alegerea lui, odioasă, dar demnă. De asemenea, ar fi avut puterea să-și glorifice călăul.

Surse: librairie-gallimard.com, humanitas.ro, arllfb.be, uniter.ro program TVR

(w882) UN DEÈšINU

Decoruri: Teodora Dinulescu

Regia de montaj: Emilia Andreescu

Imaginea: Beatrice Drugă

Redactor: Ioana Prodan

***

Program de difuzare:

TVR Cultural: 27 martie, ora 22.00

TVR3: 31 martie, ora 20.00

TVR Internațional: 31 martie, ora 22.00

***

Redactor: George Mladen

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

Mai multe fotografii și detalii despre spectacol puteți găsi aici.

Spectacole

mai multe

O radiografie despre cum, după Revoluția din 1989 se recrează noua clasă conducătoare, redusă la întâmplările dintr-un salon al unui spital psihiatric.

Un domn și o doamnă pierd autobuzul care urma să îi ducă la locurile de muncă la oraș, astfel că sunt nevoiți să plece împreună pe jos. Pe drum, aceștia povestesc despre cum ar arăta viitorul ideal împreună, călătorind în același timp și în...

Plecat din satul natal de la funcția de șofer și ajuns Prim Secretar de partid, Ștefan trebuie să ia o decizie care să îi ajute pe foștii consăteni dintr-o localitate din România comunistă să aibă acces la un drum asfaltat.

 

#TNTV