loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Teatrul Național de Televiziune se vede la TVR

În perioada 4-8 februarie TVR vă invită să vă bucurați de teatru. Printre spectacolele ce le veți putea urmări se numără: „Tren de plăcere”, de I.L. Caragiale, „Doctor în filosofie” și „Granița morții”.

  • Sâmbătă, 5 februarie, la ora 20:30*, TVR Timișoara difuzează „Doctor în filosofie”, de Branislav Nušić, un spectacol din anul 1978.

Regia și adaptarea TV: Matei Alexandru

În distribuție: Marian Hudac, Valeria Gagealov, Tamara Buciuceanu, George Mihăiță, Ioana Crăciunescu, Mihai Dinvale, Mihai Fotino, Coca Andronescu, Eva Pătrășcanu, Ileana Stana Ionescu, Ilinca Tomoroveanu, Savel Stiopul, Ion Henter, Marin Negrea, Mitura Arghezi, George Ulmeni

Traducerea: Nicolae Carandino

Decoruri: Vasile Rotaru, Ruxandra Bârsan

Costume: Elena Șurubaru

Redactor: Alexandra Orban

***

Vineri, 4 februarie, spectacolul „Doctor în filosofie”, de Branislav Nušić, poate fi urmărit și la TVR Cluj, de la ora 22:00*.

Luni, 7 februarie, la ora 19:00*, același spectacol va fi difuzat de TVR Iași.

(w882) teatru-doc

  • Sâmbătă, 5 februarie, la ora 22:00*, pe TVR Cluj vedeți „Despre oameni și melci”, un film finanțat de Televiziunea Română.

Regia: Tudor Giurgiu

În distribuție: Andi Vasluianu, Dorel Vișan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crișan, Ion Grosu, Clara Vodă sau Alina Berzunţeanu, Jean François Stevenin, Robinson Stevenin

1992, Câmpulung Muscel.

Fabrica de mașini ARO a dat faliment și urmează să fie privatizată într-o săptămână. Va fi cumpărată de o companie franceză care intenţionează să o transforme într-o crescătorie de melci. Dintre cei 3000 de muncitori pe care fabrica îi are în prezent, doar 300 își vor păstra locul de muncă.

George Petrescu, liderul de sindicat (soţul Anei, tatăl lui Viorel) trăiește cu o sumă modică lunară, la fel ca toţi ceilalţi muncitori din oraș. Neputând să doarmă, într-o noapte, vede o reclamă la televizor despre o bancă de spermă care plătește 50 dolari pentru fiecare donaţie. Așa îi vine ideea nebunească de a salva fabrica și locurile de muncă ale colegilor săi. Dacă 1000 dintre muncitori își vând sperma timp de o săptămână, ar putea strânge suficienţi bani pentru a salva fabrica de la faliment. Așa, ar putea să dea din nou drumul la producţie și toată lumea ar avea din nou de lucru.

(w882) sala-spect

  • Duminică, 6 februarie, la ora 22:00*, pe TVR Cluj va fi prezentat un autoportret Ștefan Iordache: „Hobby-ul meu este viața”.

Regia: Șerban Marinescu

O poveste despre teatru, despre film, despre viață creată din interviurile pe care actorul le-a dat de-a lungul vieții.

Un film documentar, portret al uriașului actor Ștefan Iordache, "actorul salturilor mortale, actorul utopic, actorul poet, actorul telegenic, fonogenic, emblema unei generații".

Formatul: Mihaela Tonitza Iordache, Nita Chivulescu / editor: Nita Chivulescu / mixaj: Mihai Orășanu / documentarist: Rozana Mihalache / director si prodcuător executiv: Doina Dragnea / producător: Filmex Film / coproducător: Televiziunea Română

Luna aceasta se împlinesc 170 de ani de la nașterea lui I. L. Caragiale (1 februarie 1852 – 9 iunie 1912).

Nașterea lui Caragiale este sărbătorită pe 30 ianuarie, însă pe certificatul de naştere e trecut că s-a născut pe 1 februarie 1852.

În privinţa datei naşterii lui au fost vehiculate mai multe date: „în noaptea de 29 spre 30 ianuarie” sau „în zorii zilei de 30 ianuarie” (Şerban Cioculescu), bazate pe amintirile lui Caragiale. Certificatul de botez, descoperit în anii 1970 la Arhivele Statului, menţionează: "La întâi ale lunii lui februarie anul o mie opt sute cincizeci şi doi au născut Iecaterina cu legiuitul dumisale soţ a nume Dl Luca Caragiali. Şi astăzi la şapte ale lunii lui Februarie anul o mie opt sute cinci-zeci şi doi s´a botezat în legea pravoslavnică a Bisericii Răsăritului".

Casa de Producție TVR dedică această lună marelui dramaturg, prin difuzarea unor producții tematice, din Arhiva de Aur TVR.

(w882) sala-spect

  • Duminică, 6 februarie, la ora 20:00*, TVR3 vă invită să urmăriți „Tren de plăcere”, de I.L. Caragiale, un spectacol din anul 1979.

Regia: Mihai Berechet

În distribuție: Radu Beligan, Silvia Dumitrescu Timică, Ion Lucian, Rodica Tapalagă, Coca Andronescu, Constantin Dinulescu, Alexandru Beligan, Valeria Gagialov, Mircea Ștefănescu, George Paul Avram, Dorin Moga, Alexandru Hasnaș.

Decor: Vasile Rotaru

Costume: Georgeta Itigan

Comemorăm un an de la moartea Valeriei Gagealov (9 decembrie – 9 februarie 2021).

(w882) scena-spec

  • Duminică, 6 februarie, la ora 20:50*, TVR3 aduce în atenția dumneavoastră un portret In Memoriam - Valeria Gagealov.

Realizator: Daniela Ciolan

Valeria Gagealov s-a născut în data de 9 decembrie 1931 la Galați.

A urmat cursurile I.A.T.C. între anii 1950-1954. Între anii 1954-2004 interpretează numeroase personaje pe scena Teatrului Național din București.

A fost remarcată pentru rolurile din Oameni și șoareci, de John Steinbeck, și din Camera de alături, de Paul Everac, rol pentru care a primit Premiul de creație în 1983. Din filmografie: Moara cu noroc, Serata, Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu, Singurătatea florilor.

Începând cu anul 2001 a fost societară de onoare a Teatrului Național din București.

Spectacolul va fi difuzat și pe TVR Internațional și pe TVR Moldova, tot duminică, 23 ianuarie, la ora 23:00*.

(w882) scena-cort

  • Marți, 8 februarie, la ora 19:00*, la TVR Iași puteți viziona „Granița morții”.

Regia: Cătălin Apostol

O mărturie zguduitoare despre vremurile când România era o pușcărie mare, îngrădită cu sârmă ghimpată și păzită de grăniceri îndoctrinați să fie gata oricând să mitralieze visul de libertate al oricărui nechibzuit care ar îndrăzni să evadeze din absurdul dictaturii comuniste.

Unii au reușit să fugă. Alții au sfârșit împușcați pe fâșie ori înecați în Dunăre. Unii au supraviețuit tentativelor de trecere a frontierei, după interogatorii și bătaie soră cu moartea, dar au rămas cu sechele, cu traume, mutilați pe viață.

Este povestea adevărată a unor oameni umiliți, bătuți, torturați, într-o epocă marcată de frică dusă la extrem, de minciună și de alienare.

(w882) CASA DE PR

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR

* Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Spectacole

mai multe

Piesa „Bacantele" lui Euripide se evidențiază prin faptul că introduce personajul colectiv, corul bacantelor, iar zeul nu mai este o prezență îndepărtată, ci personaj principal. Tragedia are ca temă eternul război al celor două forțe: feminină și...

O profesoară de la o școală de balet este reclamată la autorități de rele comportamente aplicate unei eleve. Din cercetarea disciplinară la care este supusă profesoara, se conturează dramele specifice adolescenței, cauzate de situația din sânul...

Povestea unei familii de condiție medie din județul Prahova, din România anterevoluționară, care își așteaptă în vizită copiii plecați la studii la oraș. Într-o vizită prin localitatea natală copiii redescoperă locurile dragi, prilej de a...