loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Despre adevăruri, în piesa de teatru „Așa este (dacă vi se pare)”, de Luigi Pirandello, la TVR Cultural. Spectacolul, difuzat în memoria actriței Natașa Raab | VIDEO

TVR Cultural a difuzat marți, 24 octombrie, de la ora 22.00, spectacolul „Așa este (dacă vi se pare)”, după piesa lui Luigi Pirandello, transmis în memoria actriței Natașa Raab, care s-a stins din viață luni.

Spectacolul, care a avut premiera în 1999, a fost realizat în colaborare cu Teatrul Național din Craiova, în cadrul proiectul „Teatrul Național de Televiziune”, derulat de Casa de Producție TVR.

În distribuție: Valer Dellakeza, Magda Mugur, Sorin Robert Leoveanu, Gabriela Baciu, Valeriu Dogaru, Natașa Raab, Anca Dinu, Gabriela Bartalis, Valentin Mihali, Iosefina Stoia, Angel Rababoc, Teodor Marinescu, Constantin Cicort, Tudorel Petrescu, Marian Politic.

Regia spectacolului este semnată de Vlad Mugur, iar regia TV - Constantin Dicu.

Traducerea piesei lui Pirandello este semnată de Rodica Locusteanu.

Echipa: redactori - Daniela Andriescu, Ion Parhon; decoruri - Helmut Sturmer; costume - Lia Manțoc; măști - Ilona Varga.

„În piesa asta se pot contura trei-patru caractere, ceea ce e important: el însuşi, adică acel Laudisi, pe care eu l-am făcut totuna cu prefectul, doamna Frolo şi Ponza sunt personaje care se pot face foarte interesante. Personaje italiene, siciliene, dar sunt caractere bine descrise de autor. Celelalte nu, celelalte sunt o societate, o maşină distrugătoare de intimităţi, de convieţuiri” , explica regizorul Vlad Mugur, în dialog cu Florica Ichim, în volumul „La vorbă cu Vlad Mugur” (2000).

***

Actriţa Nataşa Raab, care a jucat pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, a încetat din viaţă în 23 octombrie, la vârsta de 70 de ani.

Nataşa Raab, născută în 1953, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1988, la clasa profesorului Mircea Albulescu. În tinereţe, a fost şi manechin la Centrul de Creaţie UCECOM, condus de Zina Dumitrescu (1979-1988).

După absolvirea facultăţii, a devenit actriţă la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiov. A avut colaborări cu Teatrul Odeon din Bucureşti şi Teatrul Naţional din Cluj.

În 1990 a fost distinsă cu premiul UNITER.

Era cunoscută și pentru rolul bunicii din reclama „Prea bun, prea ca la țară”. Ea fusese diagnosticată în 2020 cu Parkinson.

(w882) Natașa Ra

Natașa Raab. Sursă imagine: Facebook

***

Urmăriți mai jos fragmente din piesa „Așa este (dacă vi se pare)”:

Piesa „Așa este (dacă vi se pare)”, în italiană „Cosi e (se vi pare)”, de Luigi Pirandello, după povestirea sa „La signora Frola e il signor Ponza, suo genero”, a avut premiera în iunie 1917, la Milano. Acțiunea piesei se învârte în jurul adevărului fiecăruia dintre personajele principale, care se acuză reciproc de nebunie.

Doamna Frola susține că ginerele ei, domnul Ponza, a înnebunit după ce fiica ei, soția lui, a murit, în urmă cu patru ani și apoi s-a recăsătorit. Doamna Frola consideră că Ponza și-a pierdut mințile și crede că noua lui soție este fiica ei moartă.

În schimb, domnul Ponza susține că doamna Frola este cea care nu a putut accepta moarte fiicei ei și că singurul ei gând acum este că noua lui soție este fiica ei moartă.

Urmăriți mai jos fragmente din piesă:

 

 

Spectacole

mai multe

Silviu, un scriitor de provincie care se zbate să scrie un roman decide să plece la București ca să își încerce șansa la o editură, asta în ciuda tatălui său care nu îi înțelege talentul și care îl sfătuiește să fie mai pragmatic. Ajuns în marele...

„Doi fraţi gemeni, uniţi printr-o dragoste imposibil de separat, iubesc aceeaşi femeie. Apărută între ei ca o nălucă, este pe punctul de a deregla un mecanism care părea inatacabil. O vând la un bordel şi sfârşesc prin a se târî scheunând la...

Au crescut un nepot cu sacrificii, el a fugit când era adolescent și s-a făcut tâlhar. Oamenii aceștia buni nu meritau singurătatea care îi sufoca. Nu au avut nepotul pe care îl meritau, dar nu e vina lor, asta e, viața e nedreaptă. Dar dacă...

 

#TNTV