loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Spectacol de excepție, duminică, la TVR Cultural: „Sosesc de la Paris”, un musical după piesa lui Tudor Mușatescu

Duminică, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la musicalul „Sosesc de la Paris”, după piesa „Sosesc diseară”, a lui Tudor Mușatescu, din 1931. Miercuri, TVR Cultural a difuzat spectacolul „„Folia, Shakespeare & Co”, un spectacol de Gigi Căciuleanu”.

Miercuri, 15 februarie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat piesa „Folia, Shakespeare & Co”, un spectacol de Gigi Căciuleanu, după texte de William Shakespeare.

Versiunea tv a spectacolului „Folia, Shakespeare & Co” este o coproducţie TVR, prin Casa de Producţie, cu Fundaţia Art Production şi Teatrul Metropolis.

(w882) Folia, Sha

Imagini din Arhiva TVR

Ideea acestui spectacol s-a născut încă din vremea în care, proaspăt solist al Operei din București, dansam partitura Bufonului din Lacul Lebedelor. De atunci m-am îndrăgostit de acest spirit nebun al măscăriciului: savant și histrionic, comic și tragic, doct și în același timp impregnat de o permanenta auto-deriziune.

La Folia este un dans din Portugalia și Spania, apărut în Evul Mediu târziu. O temă de bază simplă, codificată pentru prima dată de Corelli, dând naștere la o piesă binecunoscută și mondialmente recunoscută. Mulți alți compozitori cunoscuți au scris variațiile lor pe această temă, întrecându-se în virtuozitate și inventivitate: Scarlati, Vivaldi, Marin Marais...

În cazul acestui spectacol, muzica este total reinventată, variațiile pe tema La Folia fiind compuse de către tânărul compozitor și om-orchestră: Paul Ilea. În lumea lui Shakespeare, nebunia este o temă recurentă. Și nu numai în comedii. În măsura în care el crede că numai masca nebuniei este în măsură să-l protejeze, Hamlet însuși va juca rolul unui măscărici amar, creându-și un personaj de bufon nebun și cinic, care are dreptul de a spune ceea ce nu o poate face altfel”, explica Gigi Căciuleanu.

(w882) Folia, Sha

Imagini din Arhiva TVR

Echipa: asistent corepetitor - Lelia Marcu-Vladu, scenografia - Corina Gramoșteanu, muzica - Paul Ilea, light design - Alin Popa, director de imagine - Vlad Tănase, imagine: Eugen Demetercă, Dragoş Ionescu, Dan Stoian, George Leca, sunet - Răzvan Niţescu, Valentin Bartolomeu, montaj - Rodica Rădulescu.

Dans actori: Rasmina Călbăjos, Relu Dobrin, Lari Giorgescu, Lucile Julaud, Ștefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Adrian Nour, Cristian Osolos, Arcadie Rusu, Diana Spiridon

Producător: Lucia Constantinescu

Un spectacol de Gigi Căciuleanu

Regia TV: Andrei Măgălie.

(w882) Folia, Sha

Imagini din Arhiva TVR

Duminică, 19 februarie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat spectacolul „Sosesc de la Paris”, musical realizat după piesa lui Tudor Mușatescu, „Sosesc diseară”. Adaptarea și regia artistică TV este semnată de Cornel Popa.

Interpretează : Carmen Stănescu, Marin Hudac, Mihai Fotino, George Mihăiţă, Oana Ioachim, George Ulmeni.

(w882) Sosesc dis

Echipa: regia de studio - Sanda Bejan, redactor - Mihaela Burda, asistenţa tehnică - ing. Cătălin Jifcu, sunetul - Dan Banu, regia de montaj - Marga Niţă, scenografia - Gheorghe Constantin, costume - Cristina Popescu, operator şef - George Grigorescu, muzica - Valentiu Grigorescu, coregrafia - Mariana Grigorescu, adaptarea şi regia artistică TV - Cornel Popa.

(w882) Sosesc de

Comedia „Sosesc diseară”, apărută în 1931, cu un an înainte de „Titanic vals”, păstrează aceeaşi notă despre care George Călinescu scria că este o „sentimentalitate râsătoare care nu jigneşte lumea”.

De altfel, autorul însuși mărturisea: „Eu am trăit pe pământ şi am scris pentru oameni, pentru locuitorii lui”.

Muşatescu şi-a iubit semenii şi, de aceea, personajele sale, indiferent dacă sunt satirizate sau, dimpotrivă, aureolate cu nimbul bunătăţii, cuceresc simpatia spectatorilor.

(w882) Sosesc de

Spectacole

mai multe

„Idolul şi Ion Anapoda", o temă actuală şi universal valabilă - doi bărbaţi iubesc aceeaşi fată. De aici porneşte comedia tristă despre o lume în care normalitatea devine, la întâlnirea cu ceilalţi, anormalitate. În căutarea fericirii,...

Ivan Vasilieci, forțat de vârsta criticã de 35 de ani, îşi încearcă norocul cu fata Ciubukovilor, frumoasa şi gospodina vecină, Natalia Stepanovna. Îşi ia inima în dinți şi se prezintă la uşa ei pregătit să facă pasul cel mare și să o ceară de...

Rivalitatea dintre două familii rivale este pusă sub semnul întrebării atunci când fiul uneia și fiica celeilalte se îndrăgostesc nebunește unul de altul.

 

#TNTV