loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Piesă de colecție din arhiva TVR: „Fata fără zestre”, în 31 ianuarie, la TVR Cultural. Actrița Tricy Abramovici: Acest spectacol ne-a dăruit tuturor mari bucurii | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori miercuri, 31 ianuarie, de la ora 22.00, la spectacolul „Fata fără zestre” (1976), din arhiva Televiziunii Române, cu Tricy Abramovici și Florin Piersic.

Spectacolul din 1976, regizat de Matei Alexandru, se bucură de o distribuție de excepție: Tricy Abramovici, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Matei Alexandru, Alexandru Drăgan, Aurel Giurumia, Elena Sereda, Gheorghe Oprina, Alexandru Hasnas, Mitzura Arghezi, Savel Știopul, Lucian Muscurel.

Decorurile au fost realizate de Vasile Rotaru, iar imaginea este semnată de Beatrice Drugă.

Spectacolul se bazează pe piesa scrisă de Aleksandr Nikolaievici Ostrovski în 1878, care a avut la bază o întâmplare reală: un caz de crimă din gelozie, judecat la tribunalul unde a lucrat scriitorul.

În piesă, este vorba despre povestea tragică a Larisei, fiica lipsită de zestre a văduvei scăpătate Ogudalova. Mama încearcă să o mărite pe Larisa cu unul dintre bărbații bogați care roiesc în jurul ei. Tânăra e îndrăgostită de Serghei, care pare să nutrească sentimente asemănătoare, şi nu-l poate suferi pe umilul funcţionar de poştă care îi face o curte lipsită de speranţă. Larisa va descoperi că nu e în stare să înfrunte o lume în care chiar şi dragostea este o marfă și are parte de un sfârșit tragic.

Protagonista piesei, actrița Tricy Abramovici, spunea, într-un mesaj trimis telespectatorilor Televiziunii Române în 2020, în timpul pandemiei de COVID-19, că rolul din „Fata fără zestre” a fost „cel mai drag rol din cariera mea, cu partenerii mei minunați”, menționând că „acest spectacol ne-a dăruit tuturor mari bucurii de-a lungul carierei”.

 

Spectacole

mai multe

Mai multe scrisori anonime provoacă un monolog, ilustrat cu mai multe scene din viață, în care un solilocviu de idei despre propria existență a lui Galeriu Pop, șef de instituție, doresc să explice și să scuze caracterul său meschin.

Basmele (Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte şi Prâslea cel voinic şi merele de aur) sunt scoase din atemporalitatea lor şi aduse foarte aproape de noi, în realitatea (aproape) imediată, mai precis înainte de căderea cortinei de fier....

O eroare de tipografie la un cunoscut ziar dă naștere unor situații dintre cele mai interesante: un mare afacerist, Bucșan interpretează în mod eronat un articol dedicat lui Alexandru cel Mare pe care un mare istoric intenționa să îl publice...

 

#TNTV