loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Piesa de teatru „Experimentul P”, miercuri, la TVR Cultural

Miercuri, 12 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat piesa de teatru „Experimentul P”, în regia artistică a lui Alexander Hausvater, care prezintă povestea unui student-deținut, supus unui experiment de reeducare, care este transformat apoi în torționar.

Spectacolul „Experimentul P” a fost jucat pe scena Teatrului „Alexandru Davila” din Pitești și a fost înregistrat de Televiziunea Română în cadrul programului național de preluari 2021, proiect finantat de Ministerul Culturii.

Spectacolul este inspirat de cazul real al „Experimentului Pitești”, care a avut loc între 1949-1952, în care s-a încercat crearea unei instituții de reformare a naturii umane.

M-a interesat impulsul utopic care vede ca posibilitate reală spălarea pe creier și construirea unui om nou, care, la rândul lui, să spele pe creier alți oameni. Piesa urmărește povestea unui tânăr selectat într-un experiment de acest tip.

Mă interesează felul în care bunele intenții pot aduce rezultate dezastruoase. O trăsătură caracteristică oricărei utopii este visul unei armonii desăvârșite. Pentru imaginația utopică, conflictele inerente naturii umane pot fi lăsate în urmă.

Conflictele dintre autoritate și individ, dintre destinul colectiv și destinul individual, dintre individ și om ca reflecție a politicului, dintre ceea ce devenim ca să satisfacem politicul și noi înșine cu talentul nostru individual, antagonismul dintre diferitele idealuri ale vieții fericite, alegerile pe care trebuie să le facem între diferite tipuri de rău, toate aceste conflicte, care sunt permanente în orice societate, devin nesemnificative pentru gândirea utopică.

O existență lipsită de conflicte este imposibilă și, peste tot unde a fost încercat, rezultatul a devenit intolerabil, a explicat autorul piesei, Radu Dragomirescu, citat pe site-ul Teatrului „Alexandru Davila” din Pitești.

(w882) Experiment

Sursă imagine: Teatrul „Alexandru Davila”din Pitești

Spectacolul a fost adaptat și regizat de Alexander Hausvater. Regia TV este semnată de Ana Preda și Cornel Mihalache.

Din distribuție fac parte: Gogu Preda, Ciprian Valea, Ramona Olteanu, Ada Dumitru, Dan Andrei, Diana Bagdasar, Daniela Butușină, Radu Bunescu, Iulia Dumitru, Oana Marcu, Vlad Popescu, Alexandru Nuţă, Tatiana Serghi.

Echipa artistică: scenografie - Maria Miu, asistent scenografie - Diana Sav, coregrafie - Victoria Bucun, muzică - Gabriel Basarabescu, video proiecție - Albert Ileanca, asistent regie - Monica Pop, director de imagine - Mihai Costea.

Echipă tehnică: montaj - Dragoș Smărăndescu, colorizare - Mihnea Biciușcă, PPS - Mihnea Ciulei, motion grafic designer - Gabriela Burcea, sunet - Cătălin Putinianu, Sandu George; producător - Diana Dumitru, manager de proiect - Ion Roșioru.

(w882) Experiment

Sursă imagine: Teatrul „Alexandru Davila”din Pitești

Spectacole

mai multe

Relația dintre un funcționar și un client care sosește la ghișeu, ce evoluează de la absurdul unei interacțiuni metalice, inumane, la o relație bazată pe afinități filosofice dintre cele mai elaborate.

A II-a din cele 4 comedii din seria Chirițelor lui Vasile Alecsandri, Chirița în provincie continuă seria de scene de un umor caustic, reliefând în același timp și diverse caractere umane specifice vremii: arivistul, vanitosul, coruptul.

O elveţiancă bogată înţelege rapid că bărbatul fermecător cu care s-a căsătorit este în realitate o fiinţă lacomă, brutală, mincinoasă. Descoperind un secret de familie, ea pune la cale, cu ajutorul cameristei, o stratagemă pe care o consideră...

 

#TNTV