loader

RECOMANDĂRI

Imagine

„Livada de vișini” în premieră la TVR

Ați urmărit partea a doua a spectacolului, pe TVR 3, duminică, 23 octombrie, ora 20.00*. Spectacolul a fost difuzat și la TVRi și TVR Moldova în aceeași dată, la ora 23.00*.

„Livada de vișini”  este o producție a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Spectacolul este preluat în cadrul PROGRAMULUI NAŢIONAL DE PRELUĂRI 2021, finanţat de Ministerul Culturii.

(w882) Livada de

Un spectacol clasic, curat, fără poticneli, fără muzică stridentă, fără efecte de lumină care să atragă atenția, fără trucuri ieftine. „În această producție” - spune Csaba Nano, în Livada de vişini, a părăsi ne-părăsibilul (10 septembrie, 2021) - „regizorul dezgroapă umorul aparte al lui Cehov și, deși nu râdem cu poftă, Kordonsky reușește să elibereze o parte din tensiunea dramatică. Decorurile, purtând semnătura lui Dragoș Buhagiar, aproape puritane se potrivesc perfect cu starea de spirit a producției și cu viziunea regizorului, iar compania clujeană oferă întotdeauna oportunitatea unei distribuții excelente. Actorii sunt excelenți și de această dată, fiecare contribuind în felul său la succesul producției”.

(w882) Livada de

Va poftim în universul lui Yuri Kordonsky cel care „reușește să creeze o Livadă de vișini plină de suflet, care umbrește, prin complexitatea și poezie, multe alte montări cehoviene din orizontul teatral românesc”. (Octavian Szalad: Poezie și muzicală la Cluj: Shakespeare, Ionescu, Cehov, Orwell, Teatrul azi, numerele 1-2/2022).

(w882) Livada de

„După un spectacol ca Livada... lui Cehov în regia lui Kordonski și scenografia lui Buhagiar, ai senzația că ești prins uitându-te pe gaura cheii la tragedia unor oameni care se iubesc, se urăsc, trăiesc și mor în stupul lor, în grădina lor, în livada lor, în visul lor. Căci despre asta e vorba în cele patru, cinci piese ale marelui dramaturg. Exact ce spune Treplev în Pescărușul: După părerea mea, teatrul contemporan e numai rutină şi prejudecată. Când se ridică cortina şi în lumina rampei, în încăperile cu trei pereți, aceste mari talente, preoții artei sacre, ne arată cum mănâncă oamenii, cum beau, cum iubesc, cum umblă, cum sunt îmbrăcați; când din scene şi fraze vulgare se căznesc să scoată o morală, o biată morală pe‐nțelesul tuturor, folositoare în viața de toate zilele; când în mii de variațiuni îmi servesc mereu acelaşi lucru şi numai acelaşi lucru, îmi vine să fug, şi fug... Dar exact asta se întâmplă în toate piesele cehoviene. „Forma nouă” de teatru nu-și găsește loc în textul lui Cehov. Iar aici, la Teatrul Maghiar din Cluj, această Livadă de vișini, în regia domnului Kordonski este și va rămâne memorabilă.” (Cornel Mihalache)

(w882) Livada de

Scenariu: A.P.CEHOV, cu poeziile lui Rainer Maria Rilke și Imola Kézdi

Traducerea în limba maghiară: András Kozma

Regia artistică: YURI KORDONSKY

Scenografia: DRAGOS BUHAGIAR

Regia tv: CORNEL MIHALACHE

Producător: DIANA DUMITRU

DISTRIBUȚIA:

Ranevskaia Liubov Andreevna - IMOLA KÉZDI

Ania - ZSUZSA TŐTSZEGI

Varia - ÉVA IMRE

Gaev Leonid Andreevici - ZSOLT BOGDÁN

Lopahin Iermolai Alexeevici - LÓRÁND VÁTA

Trofimov Piotr Sergheevici - BALÁZS BODOLAI

Simeonov-Pișcik Boris Borisovici - MIKLÓS BÁCS

Charlotta Ivanovna - MELINDA KÁNTOR

Epihodov Semion Panteleevici - ERVIN SZŰCS

Duniașa - ESZTER ROMÁN

Firs - ÁRON DIMÉNY

Iașa - GÁBOR VIOLA

femeie - ANDREA VINDIS

Un băiat - VENCZEL LŐRINCZ-SZABÓ

(w882) Livada de

ECHIPA TVR:

Sunet: Valentin Bartolomeu / asistent imagine: Grigoruţ Stoica / Cameraman: Ştefan Stan / Directori de imagine: Dan Constantinescu, Dinu Mărgărint, Rudolf Szilagy, Iulian Ene / Montaj: Dragoş Smărăndescu

***

Spectacolul va fi difuzat pe TVR 3, în două părți:

  • duminică, 16 octombrie, la ora 20.00* – prima parte
  • duminică, 23 octombrie, la ora 20.00* - partea a doua.

TVR Moldova și TVR Internațional vor transmite spectacolul în aceleași date, de la ora 23:00*.

***

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră. Programul difuzărilor poate fi consultat și pe site-ul TVR.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR.

Despre noi aflați pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube al Casei de Producție.

 

Spectacole

mai multe

În câteva sate dintr-un județ din România mai mulți fermieri au adunat, în timp, mai multe nemulțumiri generate de guvernarea tot mai grea în care oamenii sunt exploatați până la limita de jos a sărăciei.

Între trei europeni rămași blocați de un război civil în America de Sud, se leagă o prietenie neașteptată care îi face să se autodescopere și să se schimbe datorită situațiilor cărora trebuie să le facă față împreună. Ajunşi într-o situaţie...

O elveţiancă bogată înţelege rapid că bărbatul fermecător cu care s-a căsătorit este în realitate o fiinţă lacomă, brutală, mincinoasă. Descoperind un secret de familie, ea pune la cale, cu ajutorul cameristei, o stratagemă pe care o consideră...