Duminică, 29 august, la ora 23.00* pe TVR Moldova și pe TVR Internațional se difuzează „Piatra din Casă”, o comedie după Vasile Alecsandri și B.P. Haşdeu, adaptată și regizată de Constantin Dicu.
Vedetele TVR au fost actori în piesa de teatru Piatra din casă, adaptată şi regizată de Constantin Dicu. Actorii, comentatorii şi producătorii TVR ne-au împărtăşit cum a fost pentru ei această experienţă într-un moment în care se aniversau 60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune:
„Multe emoţii am trăit în cei 40 de ani de televiziune, dar cu Piatra din casă mi-am împlinit cel mai mare vis al tinereţii, acela de a fi actriţă. Credeţi că mi-a fost uşor să accept provocarea? Dar cum aş fi putut să spun nu la zi de sărbătoare? 60 de ani de teatru TV se pot sărbători doar în Calea Dorobanţilor 191. Aici s-au scris cele mai frumoase pagini de cultură cu tot ce înseamnă ea: istorie, teatru, muzică, balet, documentare şi interviuri care au dezvăluit lumii întregi calitatea sufletului şi, mai ales, a minţii unui popor deştept. Vreau să cred că această sărbătoare trăită în direct cu telespectatorii va ajuta să ne repoziţionăm pe locul pe care-l merităm în preferinţele publicului. Adevărul nostru înseamnă creaţie şi unicitate. Cine nu s-a convins încă de această stare de fapte, mai are timp să o facă, iar cine ignoră adevărul nostru va rămâne sărac. Noi credem în public, îl preţuim şi-i simţim cu emoţie glasul şi aplauzele”, ne mărturisea, în 2017, realizatoarea TVR Carmen Movileanu, Cucoana Zamfira, mama Marghioliţei, din piesa de teatru Piatra din casă.
„Nu am vrut să mă fac actor pentru că aveam de dus în spate numele tatălui meu – actorul Dumitru Furdui -, căruia nu i-aş fi putut ajunge, ca talent, nici până la gleznă. Până la urmă, am acceptat provocarea colegilor de la Casa de Producţie TVR şi am urcat pe scenă. Sunt curios ce ar spune el despre mine acum. Simt că de acolo, de sus, se uită la mine cu o uşoară grimasă spunându-mi: fiule, mai ai multe de învăţat!”, ne-a declarat şi jurnalistul sportiv Tudor Furdui.
"Nu vă puteţi imagina ce emoţii am avut! Prima premieră de teatru din viaţa mea - şi a mai fost transmisă şi în direct. Multă, multă, foarte multă muncă, mult entuziasm adolescentin acu', la bătrâneţe...”, a completat şi Mihai Melinescu, jurnalistul Ştirilor TVR, care a avut rolul căminarului Grigori Pâlciu.
Realizatorul Bogdan Ghiţulescu, care a intepretat în piesa de teatru rolul Petcu, tatăl Marghioliţei, a fost de părere că această experienţă a fost una care i-a unit pe toţi cei din distribuţie. „A fost un experiment teatral unic pentru noi, care a demarat prin curajul lui Demeter Andras şi care a adunat o trupă eterogenă, dar care, prin experienţa regizorului Constantin Dicu - care a susţinut cu noi un adevărat curs de teatru intensiv – s-a transformat într-un grup omogen.”
......
Muzica: Alexandru Adolf Flechtenmacher (autorul primei operete româneşti)
Distribuția (în ordine alfabetică): Sever Bârzan, Corina Danilă, András Demeter, Tudor Furdui, Bogdan Ghiţulescu, Mihai Melinescu, Cătălin Mireuţă, Carmen Movileanu, Claudia Nicolau, Mihai Răzuş, Gabriela Valentir
Orchestrație și instrumentiști: Marius Meragiu, Geanina Meragiu, Adina Cocârgeanu/ Redactori: Cristina Anton, Ana Preda, Nicoleta Brătescu, Gabriela Valentir/ Organizator producție: Marius Flonta/ Director de imagine: Cristi Stoian/ Regizor de montaj: Silvia Coman/ Regizor muzical: Liviu Elekes/ Editor de imagine: Constantin Marciuc/ Procesare sunet: Cornel Ciuleanu/ Scenografie decor și costume: Raluca Chelaru/ Producător: Diana Dumitru.