loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Spectacol de excepție, din arhiva Televiziunii Române: „Domnișoara Nastasia” (1976), în 17 ianuarie, la TVR Cultural | VIDEO

Miercuri, 17 ianuarie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la una dintre cele mai cunoscute montări ale piesei „Domnișoara Nastasia”, de G.M. Zamfirescu, din 1976, în regia Soranei Coroamă-Stanca, cu nume mari ale teatrului românesc.

La sfârșitul verii trecute, cineva pe stradă striga «Nastasia», dar de abia la al doilea apelativ, mai complet, «Domnișoara Nastasia», am întors capul! Trecuseră cam 45 de ani, cred, de la Nastasia mea și acel strigăt mi-a redat bucuria de a trăi din nou cu amintirile prieteniilor legate atunci pentru o viață cu Sorana Coroamă sau Ghiță Cozorici. Prieteni de familie, parteneri, colegi, frate și soră.

Mi-am amintit de intrarea în platou, în decorul lui Nicolae Rotaru, o fabulos de realistă bucățică de mahala care-ți vorbea prin atmosfera ei despre genul de patimi, de relații, de trai din acea vreme. Pe platou era echipa de aur a operatorilor de teatru TV - gen distinct conceput în acei ani - care erau partenerii noștri la repetiții, înainte de înregistrări. Perfect integrați în motivațiile regizorale sau ale actorilor, demontau și montau pereți, se strecurau în cele mai neobișnuite unghiuri, eram împreună zeci de ore discutând despre ceea ce făceam.

Mi-aduc aminte cum, eu luând instinctiv în mână un topor ca s-o alung pe Paraschiva, deși se auzise în căști o respirație de surpriză, ei au filmat liniștiți scena, care de altfel a rămas la montaj!

Eram, poate credeți că sunt banalități, o familie. Costel, Ghiță, doamna Sorana, Rodica, Adina, Mișu , toți, echipa tehnică, eram acolo fără a vrea altceva, fără a ne gândi la altceva! Nu știam cântece lăutărești, Ghiță m-a învățat, nu țin minte certuri, discuțiile în contradictoriu – care inerent apar când muncești - erau interesante și rezolvate prin soluții acceptate și imediat asimilate”, povestea, în 2020, Olga Delia Mateescu, care a interpretat-o pe Nastasia, în adaptarea TV a Soranei Coroamă-Stanca.

Montarea din 1976 i-a avut în distribuție pe Tamara Buciuceanu-Botez, Corina Chiriac, Dan Condurache, Costel Constantin, Gheorghe Cozorici, Mihai Dinvale, Constantin Fugaşin, Olga Delia Mateescu, Adina Popescu, Rodica Sanda Ţuţuianu.

Piesa de George Mihail Zamfirescu, care a avut premiera în 1927, la Teatrul „Regina Maria” din București, plasează acțiunea într-o mahala din Capitală, unde trăiește și domnișoara Nastasia, care își dorește să evadeze de acolo, împreună cu Luca, tânărul pe care îl iubește.

Visul Nastasiei este spulberat de Vulpaşin, cel mai temut om din mahala, vestit pentru violenţa lui, dar care o iubeşte pe Nastasia. Înnebunit de gelozie, într-un acces de furie, el îl ucide pe Luca, sperând ca ea să îl accepte ca soț.

„Ce am avut eu mai drag pe lume? Pe Luca, şi mi l-a omorât. Ce are Vulpaşin mai drag pe lume? Pe mine”, își spune ea, prefăcându-se în fața lui Vulpașin că nu știe că el l-a ucis pe Luca și promițându-i că se va căsători cu el. În ziua nunții, îmbrăcată în mireasă, Nastasia se spânzură, aducându-l pe Vulpaşin în pragul nebuniei.

Urmăriți mai jos un promo din anul 2021:

Spectacole

mai multe

O piesă care își păstrează din păcate parfumul de actualitate și în zilele noastre, despre modul incorect în care unii oameni ajung „să se țină cu dinții” de funcțiile pe care le dețin. Atunci când împlinește 60 de ani, Mitică Blajinul, un...

MAZURKA este un spectacol emoționant, o odisee în mitul lui Chopin: GENIUL muzical și OMUL Chopin. Spectacolul nu este unul biografic, ci mai degrabă o încercare de a devia de la realitatea absolută la cea spirituală. Discrepanța dintre creația...

Zapo - un soldat în tranșee, primește pe neașteptate vizita părinților săi veniți să facă un picnic pe front. Zepo - un inamic - ajunge pe linia frontului apărată de Zapo. Prizonier și erou - speriați de război în egală măsură - fac o poză pentru...

 

#TNTV