loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Teatru TV: „Cavalerul tristei figuri”

Duminică, 24 aprilie, ora 22.00, urmăriți, la TVR 3, TVRi și TVR Moldova, spectacolul „Cavalerul tristei figuri”, după „Iscusitul Hidalgo Don Quijote de la Mancha”, de Cervantes.

În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc TEATRUL NAȚIONAL de TELEVIZIUNE, Casa de Producție TVR vă invită să vizionați un spectacol cu scenariul și regia aparținând lui Petre Bokor (24 mai 1940 - 26 aprilie 2014).

(w882) cavalerul

Este o producție din Arhiva de Aur TVR, din 1971.

În distribuţie: Virgil Ogăşanu, Constantin Rauţchi, Gina Patrichi, Draga Olteanu Matei, Ion Marinescu, Mihai Mereuţă, Gheorghe Cozorici, Aurel Cioranu, Cornel Vulpe, Petre Popa, Ovidiu Schumacher, Melania Cârje, Alexandru Georges, Aimee Iacobescu, Anda Caropol, Mihai Butnaru, Alexandru Tocilescu, George Ulmeni, Traian Zecheru.

Redactor: Ioana Prodan / Ilustraţia: Lucian Ionescu / Producţia: Gheorghe Popa / Costume: Rodica Hanagic / Scenografia: Vasile Rotaru

(w882) cavalerul

Cititor pasionat de romane cavalereşti, Don Quijote ajunge să se considere un „cavaler rătăcitor” astfel că porneşte la drum călare, înarmat cu arme din carton. Se luptă cu duşmani imaginari şi îi dedică Dulcineei victoriile imaginare.

(w882) cervantes

Se presupune că Cervantes s-a născut în 29 septembrie 1547. Botezul este documentat în 9 octombrie 1547, în parohia Santa María la Mayor. În certificatul de naștere scrie: „Duminică, a noua zi a lunii octombrie, în anul Domnului o mie cincisute patruzeci și șapte, a fost botezat Miguel, fiul lui Rodrigo Cervantes și al soției sale doña Leonor. L-a botezat reverendul Bartolomé Serrano, preot prin harul dat de Maica Domnului. Martori au fost Baltasar Vázquez, Sacristán și cu mine, care l-am botezat și apoi am semnat. Bachiller Serrano.”

Suntem, așadar, în aceeași situație ca în cazul unui alt autor celebru, Shakespeare. Au murit în același an, dar din cauza diferenței dintre calendarul gregorian și cel iulian și pentru că nu există acte clare, data nașterii și a morții, în ambele cazuri, este aproximativă.

Cervantes a avut o viață aventuroasă: la 22 de ani a plecat în grabă din Spania pentru că a fost implicat într-un duel - ceea ce se pedepsea cu tăierea mâinii drepte, a fugit în Italia unde a făcut parte din suita unui cardinal, apoi a fost soldat și a luptat împotriva turcilor - inclusiv în bătălia navală de la Lepanto, în urma căreia s-a ales cu porecla ”ciungul” pentru că a fost rănit la mâna stângă - se pare totuși că nu și-a pierdut mâna total, ci parțial mobilitatea acesteia, a fost prins de pirați și a petrecut cinci ani ca sclav în Alger - timp în care a încercat de patru ori să evadeze.

A fost răscumpărat în 1580, la vârsta de treizeci și trei de ani, parțial infirm, iar următorii douăzeci și cinci de ani i-a petrecut luptându-se cu disperare să-și câștige existența. Scrisul era una dintre modalități. Însă, în 1597 ajunge din nou la pușcărie, de data aceasta pentru furtișag de la banca unde era angajat. Aceasta este perioada când Cervantes a început să scrie Don Quijote.

(w882) cavalerul

***

Spectacolul va fi difuzat simultan pe TVR 3, TVR Internațional și TVR Moldova duminică, 24 aprilie, la ora 23.00.*

***

Platforma teatru.tvr.ro, locul în care puteți găsi prezentările a peste 100 de producții din portofoliul Teatrului Național de Televiziune.

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR.

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Spectacole

mai multe

Hagi Tudose trăiește în lipsuri, se plânge ca n-are bani, că totul este scump. Toată mahalaua vorbește despre avuția și zgârcenia lui. Trăiește modest, se poartă cu nepoata lui cu asprime și la fel și cu foștii lui parteneri de afaceri. Totul în...

Binecunoscutul mit biblic al lui Iona cel înghițit de balenă dă naștere unor teme existențiale foarte actuale, respectiv cele referitoare la viață, moarte, destin și mai ales singurătate.

Sorana Coroamă Stanca îl alege pe Alexandru Repan să-l întrupeze pe Egmont, renumitul războinic olandez, în tragedia scrisă de Goethe. Piesa este un manifest politic în care pofta lui Egmont de justiție și libertate națională se opune autorității...