loader

RECOMANDĂRI

Imagine

„Strigoii”, un spectacol tulburător, după piesa lui Ibsen, în 18 octombrie, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori miercuri, 18 octombrie, de la ora 22.00, la spectacolul „Strigoii”, după piesa lui Henrik Ibsen, cu o distribuție de excepție: Leopoldina Bălănuță, Adrian Pintea, Gheorghe Cozorici, Diana Gheorghian și Mircea Andreescu.

Spectacolul a fost pus în scenă în 1992, adaptarea TV și regia artistică fiind semnate de Eugen Todoran. „Strigoii” este un proiect al Casei de Producție a Televiziunii Române.

Distribuția: Leopoldina Bălănuță - Helene Alving, Adrian Pintea - Osvald Alving, Gheorghe Cozorici - Pastorul Manders, Diana Gheorghian - Regina Engstrand, Mircea Andreescu - Engstrand.

Eu cred că toți suntem niște strigoi. Nu-i vorba numai de sângele care ne curge în vine, de cele ce moștenim de la mama și tatăl nostru, ci și de ideile lor vechi, moarte, de tot felul de credințe vechi”, spunea Henrik Ibsen, care a scris această piesă în anul 1881. Ibsen critică lipsa de moralitate a oamenilor, vorbește despre religie, boli venerice, incest și eutanasie.

(w882) Strigoii

Captură video Arhiva TVR

Helene Alving plănuiește să deschidă un orfelinat în memoria soțului ei, căpitanul Alving, deși acesta o înșela, pentru a-și proteja fiul, Osvald, de un scandal public. Totuși, tânărul moștenește boala venerică a tatălui său (sifilis) și se îndrăgostește de Regina Engstrand, menajera Helenei, despre care află, mai târziu, că este fiica din flori a tatălui său, prin urmare, sora lui vitregă.

(w882) Strigoii

Captură video Arhiva TVR

Într-un alt plan, tâmplarul Engstrang, cel care a crescut-o pe Regina, încearcă să deschidă un han pentru marinari. În seara de dinaintea inaugurării orfelinatului, acesta ia foc. Anterior, pastorul o convinsese pe Helene Alving să nu asigure construcția, spunându-i să aibă încredere în divinitate. După ce orfelinatul arde, pastorul îl ajută pe Engstrand cu hanul său.

În cele din urmă, Helene este pusă să ia o decizie teribilă: dacă își va ajuta fiul să moară, administrându-i o doză mare de morfină, ca să nu mai suporte chinurile bolii.

(w882) Strigoii

Captură video Arhiva TVR

Echipa artistică: traducere - Alecu Popovici si N. Filipovici; adaptare - Eugen Todoran; regie - Eugen Todoran; redactor - Ada Popovici; director de producţie - Viorel Suciu; director imagine - Cristian Nicolau; costume - Eugenia Botănescu; decoruri - Dumitru Georgescu, Florentina Popescu; regia de montaj - Marga Niţă; adaptarea TV şi regia artistică - Eugen Todoran.

Urmăriți mai jos un clip de promovare al spectacolului:

 

Spectacole

mai multe

Piatra din casă este o comedie care satirizează obiceiul micii boierimi din Moldova mijlocului de secol XIX de a transforma măritișul într-o afacere, fiind privită mai mult ca o înțelegere între părinți cu privire la viitorul statut social, la...

Acţiunea se petrece la sfârşitul secolului al XIX-lea, în Anglia victoriană, în aşa-zisa înaltă societate londoneză. Tânărul John Worthing (cunoscut sub numele de Jack la ţară şi Onest la oraş) vrea să se însoare cu Gwendolen Fairfax, fiica...

Mai multe scrisori anonime provoacă un monolog, ilustrat cu mai multe scene din viață, în care un solilocviu de idei despre propria existență a lui Galeriu Pop, șef de instituție, doresc să explice și să scuze caracterul său meschin.

 

#TNTV