loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Spectacolul „Candele nestinse”, despre fenomenul închisorilor comuniste, în 13 decembrie, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 13 decembrie, spectacolul „Candele nestinse”, despre fenomenul închisorilor comuniste. Regia și scenariul sunt semnate de Yvona Boitan, iar regia TV, de Iulian Foișor.

Distribuția piesei: Ana Calciu – Femeile, Tomi Cristin –Anchetatorul, Bogdan Iacob –Anchetatorul 2 și Valentin Paraschivu –Deținutul.

Acțiunea spectacolului se petrece în anii '50 și prezintă fragmente din anchetele securiștilor asupra intelectualilor acuzați de „atitudine ostilă și dușmănoasă” față de Partidul Comunist, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Uniunea Sovietică.

Sunt evocate personalitățile lui Vasile Voiculescu, Sandu Tudor, Barbu Slătineanu, Maria Cantacuzino, Petre Țuțea.

Piesa folosește mărturii și fragmente din dosarele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), pe care le împletește cu elemente de ficțiune.

Celor doi milițieni care îi anchetează pe intelectuali, interpretați de Tomi Cristin și Bogdan Iacob, ageamii, șmecheri și profitori ai timpurilor, li se contrapune imaginea celor anchetați, interpretați toți de Valentin Paraschivu.

Personajele feminine ale piesei sunt interpretate de Ana Calciu, care dă viață vocilor femeilor lăsate în urmă de bărbații luați de Securitate. .

Echipa: organizator de producție - Elena Martonos, scenograf - Ileana Zirra, montaj -Gabriela Burcea, Cornel Tudorache; colorizare - Mihnea Biciușcă, director imagine - Rudolf Szilagyi, camere: Rudolf Szilagyi, Răzvan Chiriac, Valentin Ciolan, Eugen Demetercă; machiaj - Oana Cristescu, sunet - Marius Stanciu, Cătălin Putinianu, PPS: Victor Epure.  Regizor artistic - Yvona Boitan, regizor TV - Iulian Foișor, producător - Diana Dumitru, producător coordonator - Demeter Andras Istvan.

Spectacolul este o producție a Asociației culturale „Zona” și a fost realizat cu sprijinul Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” si al Ligii Tinerilor Crestini Ortodocși din Sectorul 2 al Capitalei, în anul 2019.

Spectacolul a fost adaptat pentru TV în cadrul „Teatrului Național de Televiziune”, un proiect Casa de Producție TVR.

 

 

Spectacole

mai multe

Între trei europeni rămași blocați de un război civil în America de Sud, se leagă o prietenie neașteptată care îi face să se autodescopere și să se schimbe datorită situațiilor cărora trebuie să le facă față împreună. Ajunşi într-o situaţie...

O poveste despre eternul conflict între generații, reprezentate de copiii moderni și părinții tradiționali, arhaici. Un tânăr crescut sub fusta mamei, sufocat de dragostea acesteia, găsește refugiul de a ieși din harababura din casă făcându-și o...

Într-un oraș de provincie de pe Valea Prahovei, o necunoscută este coborâtă din tren în gară pentru că nu are bilet. Aceasta vine de la cazinou și are asupra ei doar fisele câștigate. Profesorul Miroiu, care se afla în gară în așteptarea unei...

 

#TNTV