loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Teatru TV: Producțiile „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest” și „Inspecțiune”, premiate de UNITER, în 8 mai, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor spectacolele de teatru „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, după un text de Ruxandra Cesereanu, și „Inspecțiune”, după un text de I.L. Caragiale, regizate de Cornel Mihalache.

De la ora 22.00, TVR Cultural a programat spectacolul „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, de Ruxandra Cesereanu, în regia lui Cornel Mihalache, cu actrița Mara Opriș. Spectacolul a obținut Premiul UNITER 2020, pentru cel mai bun spectacol de teatru de televiziune.

Cum să-i spun acestui produs audiovizual? Nu știu. One woman show. Teatru TV. Film documentar. Poem dramatic. Eseu cinematografic. Clip. Câte ceva din toate, și pentru că rulează pe ecran și mare și mic, să-i spunem „film”. Oricum, este o istorie subiectivă a ultimilor 30 de ani. Vizionare responsabilă”, spunea Cornel Mihalache despre producție.

Despre „Scrisoare”, scriitorul Radu Vancu a spus: „Un poem splendid, politic în cel mai nobil și mai pur sens al cuvântului. Mă bucur mult că literatura noastră reușește să recupereze și continentul ăsta – și că Ruxandra Cesereanu e unul dintre cei puțini care o fac atât de exemplar”.

Echipa: organizator producție - Marius Flonta; montare decor - Florin Tudorache, Viorel Gheorghe; lumini - Bogdan Penciu, Aurel Ghinea; teleficare - George Oancea și Sorin Nedelcu; sunet - Valentin Bartolomeu, Radu Paraschivescu; asistenți imagine - Valentin Ciolan, Grigoruț Stoica, Alexandru Bengescu; recuzita - Marian Cerchez; costumieră - Elena Cerchez; machiaj - Roxana Pletea; scenografia - Raluca Chelaru; cameramani - Andrei Tones, Mihai Covrig; director de imagine - Dan Constantinescu JR.; regizor - Cornel Mihalache; producător - Diana Dumitru: producător coordonator - Demeter Andras Istvan.

***

De la ora 22.51, TVR Cultural le propune telespectatorilor spectacolul „Inspecțiune”, după nuvela lui Ion Luca Caragiale, scrisă în 1900. Regia spectacolului este semnată de Cornel Mihalache, iar din distribuție fac parte Dan Condurache, Radu Amzulescu, Marius Chivu, Daniel Popa, Ștefan Sileanu, Irina Duță, Gheorghe Șimonca, Radu Zetu. Imaginea - Sorin Popa, montajul - Lenți Constantinescu și Robert Kallos.

Producția a fost premiată de UNITER în 2003 pentru cel mai bun spectacol de teatru de televiziune.

Povestea nuvelei „Inspecțiune“, de I.L. Caragiale este, poate, cea mai pasionantă și mai enigmatică din literatura română. De când a apărut, în foileton, în ziarul „Universul”, zeci de scriitori, critici și istorici literari și-au frământat creierii, și-au pus la bătaie inteligența și au căutat un răspuns corect pentru tainica sinucidere a lui nenea Anghelache. Textul e direct și nesofisticat și, totuși, înțelesul atât de ascuns, încât este resimțit ca o provocare perpetuă”, arăta Florin Iaru.

Producător: Cornel Mihalache

(w882) Inspecțiu

****

 

22,51

Teatru TV * Inspecțiune

* Scrisă în 1900. Cu Dan Condurache, Radu Amzulescu, Marius Chivu, Daniel Popa, Ștefan Sileanu, Irina Duță, Gheorghe Șimonca, Radu Zetu. Imagine – Sorin Popa, montaj Lenți Constantinescu și Robert Kallos. Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru de televiziune (2003).

Povestea nuvelei „Inspecțiune“ de I.L. Caragiale este, poate, cea mai pasionantă și mai enigmatică din literatura română. De 124 ani, de cînd a apărut, în foileton, în ziarul Universul, zeci de scriitori, critici și istorici literari și-au frămîntat creierii, și-au pus la bătaie inteligența și au căutat un răspuns corect pentru tainica sinucidere a lui nenea Anghelache. Textul e direct și nesofisticat și, totuși, înțelesul atît de ascuns, încît este resimțit ca o provocare perpetuă. (Florin Iaru)

Producător: Cornel Mihalache

Spectacole

mai multe

Piero, un prosper impresar, se hotărăște, cu o luciditate rece, să-și pună capăt vieții sale aparent fericite chiar în momentul  apogeului. El se „dezbracă” în fața publicului de rolurile pe care le joacă în propria-i viață, exact așa cum s-ar...

În România de după Revoluție, două cupluri, cu sisteme de valori și vieți diferite, care s-au săturat să stea căsătoriți și caută cu orice preț să se despartă. Gogu, om de afaceri, este însurat cu Clementina, casnică și mare iubitoare de...

Povestea Ecaterinei Teodoroiu și a ambiției acesteia de a lupta alături de trupele românești din Primul Război Mondial.

 

#TNTV