loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Spectacole de colecție, în 26 iulie, la TVR Cultural: „Nepotu’”, de Adrian Lustig, în regia lui Mălăele, și „Căsătorie cu de-a sila”, de Molière (1968) | VIDEO

Miercuri, 26 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească piesa „Nepotu’”, de Adrian Lustig, cu Tamara Buciuceanu și Șerban Pavlu, într-un spectacol semnat de Horațiu Mălăele, și comedia „Căsătorie cu de-a sila”, de Molière, pusă în scenă de Radu Miron, cu o distribuție de excepție, în anul 1968.

Astfel, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat, în memoria lui Adrian Lustig, piesa „Nepotu’ ”, jucată cu măiestrie de Tamara Buciuceanu-Botez și  Şerban Pavlu, în regia lui Horațiu Mălăele, la Teatrul de Comedie, în anul 2007. Adaptarea pentru TV este semnată de Silviu Jicman.

[…] Decorul semnat de Anca Marcu invită publicul în apartamentul tovarășei Plătici, unde este așteptat nepotul acesteia, „fiul” fugit în America imediat după ’89, acuzat de „mamă” că nu a fost capabil să înțeleagă beneficiile pe care i le-ar fi adus „regimul”, notează Alina Mang, în articolul „Râsul cui?, publicat în „Teatrul Azi”, nr. 6-7-8/2005, citată pe site-ul Festivalului Național de Teatru.

(w882) Nepotul

Robustă ca o locomotivă germană, puternică şi violentă ca bomba de la Los Alamos, mieroasă sau mieunată ca pisicile desenelor animate, frumoasă cât s-a putut, sperioasă şi piţigăiată, melancolică sau tandră ca filmele indiene, dansantă şi ţopăitoare, când cele de vârsta ei s-au vândut de mult resemnării, cântând în falset ca mine sau „pe bune” ca Frank Sinatra, imprevizibilă ca ziua de mâine, Tamara Buciuceanu este o imensă uzină plutitoare pe oceanul artelor atât de dramatice, o minune singulară, născută anume să ne uluiască”, spunea Horaţiu Mălăele despre Tamara Buciuceanu și reprezentația ei în „Nepotu’ ”.

Echipa: asistență tehnică - Laurentiu Ungureanu; sunet - Dan Guinea, Stelian Miu; editori imagine - Monica Andrei, Ionuț Andrei, Marius Bărbulescu; director imagine - Cristian Stoian; regia de montaj - Judith Georgescu; muzica - George Marcu; scenografie - Anca Marcu; costume - Adriana Popa; producător - Zoe Bălan.

Adrian Lustig, scriitor și scenarist, s-a stins din viață duminică, 23 iulie. A publicat primul său roman, „Romanță cu stagiari”, în 1982.

A scris scenarii pentru filmele „Nunta mută” (2008), „Minte-mă frumos” (2012), „Funeralii fericite” (2013), „Puzzle” (20130), „Luca” (2020) şi nu numai. A scris şi piese de teatru: „Nepotu’”, „Circul Matteo”, „Clinica” şi „Poker”. A fost căsătorit cu Eugenia Vodă, teatrolog, critic de film şi realizatoarea emisiunilor „Profesioniştii” de la TVR 1.

CITIȚI ȘI: PUBLICUL LARG VEDE ÎN PREMIERĂ LA TVR 1 ULTIMUL FILM SEMNAT DE ADRIAN LUSTIG, „NUNŢI, BOTEZURI, ÎNMORMÂNTĂRI” | VIDEO

 

Seara a continuat, de la ora 23.15, cu piesa „Căsătorie cu de-a sila”, de Jean-Baptiste Poquelin de Molière, în traducerea lui Tudor Mușatescu, pusă în scenă în studiourile Televiziunii Române, în anul 1968. Radu Miron semnează regia artistică și adaptarea pentru TV.

Spectacolul se bucură de o distribuție de excepție: Ștefan Mihăilescu Brăila, Dem Rădulescu, Mihai Fotino, Dumitru Dunea, Dorina Lazăr, Mihai Heroveanu, Ştefan Talapagă, Marius Pepino, Florian Pittiș.

Scenografia: Vasile Rotaru.

Comedie celebră a lui Molière, „Căsătorie cu de-a sila” (1664) spune povestea unui burlac bătrân și bogat, Sganarelle, logodit cu o tânără frumoasă, săracă și nestatornică, Dorimena. Sganarelle își dă seama că a făcut o greșeală, însă tatăl logodnicei sale, precum și fratele acesteia, un temut spadasin, nu îl mai lasă să dea înapoi.

 

 

Spectacole

mai multe

La Biroul de invenții de la Paris o tânără domnișoară își caută un serviciu dar are probleme să se descurce în viață din cauza timidității excesive; Apollon de Bellac o sfătuiește să le spună tuturor bărbaților că sunt frumoși, ceea ce îi va...

Trei parteneri vechi, clovni bătrâni și de care nu mai are nimeni nevoie, se revăd după multă vreme într-o sală de așteptare ca să concurează pentru aceeași slujbă. Nicollo, Filippo, Peppino sunt nişte mesageri sublimi, iar mesaje lor sunt simple...

O familie de oameni bogați din Serbia care folosește banii pentru a obține influență peste tot în societate dorește să îi asigure viitorul fiului prin cumpărarea unor titluri despre care se credea că îi vor oferi o perspectivă mai bună în viață....

 

#TNTV