loader

RECOMANDĂRI

Imagine

„Bătrâna și hoțul”, difuzată în 29 ianuarie la TVR Cultural. Piesele săptămânii

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitați, în ultima săptămână din ianuarie, la piesele „Roman teatral”, după cartea lui Mihail Bulgakov, și la „Bătrâna și hoțul”, de Viorel Savin, începând cu ora 22.00.

Miercuri, 25 ianuarie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat piesa „Roman teatral” („Însemnările unui răposat”), după cartea scrisă de Mihail Bulgakov.

Dramatizarea, traducerea şi adaptarea sunt semnate de Vitalie Lupaşcu, piesa fiind montată la Casa de Producție TVR în august 2013.

„În spectacolul meu, îmi propun să exploatez la maximum comicul absurd ca mijloc ideal de comunicare cu publicul tânăr. Scopul meu este de a face un spectacol în care şi cele mai profunde idei să fie exprimate într-o manieră accesibilă, limpede şi alertă (...). După mine, teatrul de televiziune ar trebui să se înscrie perfect în acest concept, asigurând nu doar accesul unui public larg la opere dramatice de înaltă calitate, ci şi atractivitatea şi inteligibilitatea acestor opere. Parafrazându-l pe Marquez, îmi propun un spectacol care să placă şi femeii de serviciu, şi profesorului universitar”, explica Vitalie Lupaşcu.

CITIȚI ȘI: TVR CULTURAL DIFUZEAZĂ DRAMA „URMA”, ÎN MEMORIA ACTORULUI TEODOR CORBAN. FILMELE SĂPTĂMÂNII 23-29 IANUARIE

(w882) Roman teat

Scenă din „Roman teatral”. Imagine: Arhiva TVR

Din distribuție fac parte: Marius Stănescu, Mihai Constantin, Mihai Dinvale, George Ivaşcu, Crina Mureşan, Daniela Nane, Ioana Visalon, Mariana Dănescu, Constantin Bărbulescu, Şerban Georgevici, Armand Calotă, George Lungoci, Adrian Vâlcu, Ion Puican, Raluca Chelaru, Bogdan Ghiţulescu, Roberta Mitache, Vitalie Lupaşcu, Mihai Manolescu, Cristian Tabără, Sever Bânzaru, Valentin Gheorghiu, Gheorghe Iordache şi Radu Captari.

(w882) Roman teat

Daniela Nane, în „Roman teatral”. Imagine: Arhiva TVR

Echipa: regia artistică - Vitalie Lupaşcu, regizor secund - Ion Andrei Puican, redactor - Doina Teodoru,  scenograf decor - arhitecta Georgeta Nistor, scenografie costume - Raluca Chelaru, regie muzicală - Gabriel Scârleţ, director de imagine - Vlad Tănase, regie de montaj -  Gini Ignat, montaj - Cosmin Găleată, muzică originală - Radu Captari.

(w882) Roman teat

Marius Stănescu, în „Roman teatral”. Imagine: Arhiva TVR

Opera „Roman teatral” (1936-1937) încheie trilogia autobiografică a lui Mihail Bulgakov („Însemnările unui tânăr medic” – „Însemnări pe manşete” - „Însemnările unui răposat”) și poate fi considerată testamentul spiritual al scriitorului.

Întregul spectacol se centrează pe raportul dintre sistem şi individ într-o societate totalitară. Atotputerniciei sistemului i se opune doar spiritul creator al artistului, reprezentat de personajul neofitului în ale teatrului – Maxudov.

(w882) Roman teat

George Ivașcu, în „Roman teatral”. Imagine: Arhiva TVR

Tânărul autor Maxudov scrie un roman care este tipărit într-o revistă fantomatică, roman mai apoi transformat într-o piesă, urmând a fi pusă în scenă la Teatrul Independent. Condus de un director despotic, teatrul i se relevă scriitorului ca o lume total nouă şi ciudată, o lume kafkiană, guvernată de propriile sale legi, legi absurde, de neînţeles, în virtutea cărora îi sunt mutilate opera și visul libertăţii.

(w882) Roman teat

Armand Calotă, în „Roman teatral”. Imagine: Arhiva TVR

Duminică, 29 ianuarie, de la ora 22.00, TVR Cultural a prezentat piesa „Bătrâna și hoțul”, de Viorel Savin, în regia Olimpiei Arghir.

Spectacolul a fost realizat de Teatrul Național de Televiziune, în colaborare cu Teatrul Mic, în anul 1992.

În distribuție: Irina Răchiţeanu, Sorin Medeleni, Petre Moraru, Ieremciuc Niculae.

Echipa: director de producţie - Viorel Suciu, decoruri - Virgil Luscov, Gheorghe Cazan, costume - Daniela Mirea, imaginea - Radu Popescu, Cristian Neacşu, Mihai Naghy, Andrei Marinescu; director de imagine - Cristian Nicolau, regia de montaj - Marga Niţă, regia artistică TV - Olimpia Arghir , direcţia de scenă - Cristian Hadjiculea.

Piesa „Bătrâna și hoțul” a avut premiera în 1983, la Teatrul Dramatic „Bacovia” din Bacău.

(w882) Bătrâna

Sorin Medeleni și Irina Răchițeanu. Sursă imagine: Captură video TVR

Piesa spune povestea unui hoț care intră într-un muzeu ca să fure un tablou. Acolo, dă peste custode și peste o bătrână de 80 de ani, proprietara muzeului, care nu îl poate opri, dar care este „perfect capabilă de un întreg arsenal de trucuri, prefăcătorii şi amânări”, nota criticul de teatru Maria Constantin Radu în revista „Teatrul”, din aprilie 1987.

(w882) Bătrâna

Irina Răchițeanu și Sorin Medeleni, în „Bătrâna și hoțul”. Sursă: Captură video TVR

Scriitorul Viorel Savin a povestit că s-a inspirat pentru piesă dintr-un fapt real: „La Bacău a existat pictorul Nicu Ene, a cărui soţie a încercat să-l salveze. În piesă, pictorul făcuse puşcărie pentru un delict monstruos, încercând să salveze nişte cărţi de la a fi arse. În realitate, soţia a încercat să-l reabiliteze moral în faţa stupidităţii organelor politice din vremea veche şi nici prea veche.

Doamna a donat întreaga avere statului român, cu condiţia să fie lăsată să rămână într-o cămăruţă şi o bucătărie tot restul vieţii sale. Într-o primăvară - afară era frumos, înmugurise speranţa -, bătrâna a uitat că în casa ei este o instituţie de stat şi a ieşit din perimetrul dat. S-a dus să se plimbe pe malul Bistriţei.

Conducerea muzeului, cei de la cultură, de la partid s-au alarmat că s-ar putea să fie pus în pericol patrimoniul. „Trebuie să luăm măsuri”, s-a decretat. Şi s-a hotărât să i se ridice cheile de la propria casă. Astfel, doamna Ene a devenit ostatică în propria casă, după ce, prin propria voinţă, a oferit statului averea sa”, conform Agerpres.

Mai jos, urmăriți un teaser al piesei:

Spectacole

mai multe

Un exercițiu teatral, liber, interactiv, inventiv despre Holocaust. O energie creatoare care are ca punct de plecare un verset din Ecleziastul: Cei vii, într-adevar, măcar știu că vor muri; dar cei morți nu știu nimic, și nu mai au nicio...

La o schelă de extragere a petrolului are loc un accident. Unul dintre sondori a mers și a oprit un robinet în flăcări, gest care a limitat daunele… cu prețul vieții lui. Pătru se confruntă cu remușcări, căci ar fi putut să îl oprească.

Povestea unei familii de condiție medie din județul Prahova, din România anterevoluționară, care își așteaptă în vizită copiii plecați la studii la oraș. Într-o vizită prin localitatea natală copiii redescoperă locurile dragi, prilej de a...