loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Despre vicii, trădare și complicități, în spectacolul „Jucătorii de cărți”, de Gogol, în 28 iunie, la TVR Cultural | VIDEO

În 28 iunie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor, din arhiva de aur a Televiziunii Române, spectacolul „Jucătorii de cărți”, de N.V. Gogol, cu o distribuție de excepție. Protagonistul - Iurie Darie. Regia este semnată de Cornel Popa.  

Nikolai Vasilievici Gogol a terminat piesa „Jucătorii de cărți” („Cartoforii”) în 1842, după ce a început să lucreze la ea încă din 1832. Dmitri Șoștakovici a compus o operă, care a rămas neterminată, plecând de la comedia lui Gogol.

Personajul principal al piesei lui Gogol este Iharev, un jucător de cărți care reușește să câștige 80.000 de ruble. Acesta trage la un han, într-un mic oraș rusesc, unde face cunoștință cu alți trei jucători, care îl vor face să-și piardă banii, înșelându-l. Iharev nu poate merge, însă, la poliție, pentru că își dă seama că, la rândul său, le-a fost complice.

Un spectacol despre viață în toată complexitatea ei, despre sofisticate psihologii umane, despre nemăsurate orgolii, dorințe arzătoare, trădări, complicități și vicii, pus în scenă de Cornel Popa, în 1977, și înregistrat în studiourile Televiziunii Române. Adaptarea pentru TV este semnată de Cornel Popa și Valentin Plătăreanu. Traducerea piesei îi aparține Tamarei Gane.

În rolurile principale: Iurie Darie, Candid Stoica, Ion Marinescu, Mircea Șeptilici, Matei Alexandru, Florin Scărlătescu, Valentin Plătareanu, Mihai Mereuță, Boris Petroff.

Echipa: decoruri - Teodora Dinulescu, costume - Tatiana Petroff; operator-șef - Bogdan Movileanu, regizor secund - Valentin Plătăreanu, redactor - Ioana Prodan, regizor - Cornel Popa.

 

 

 

Spectacole

mai multe

Basmele (Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte şi Prâslea cel voinic şi merele de aur) sunt scoase din atemporalitatea lor şi aduse foarte aproape de noi, în realitatea (aproape) imediată, mai precis înainte de căderea cortinei de fier....

Un tânăr comunist este adus la un spital în timpul insurecției armate din 23 august 1944. Acesta moare subit, suspect, pe masa de operație. Ancheta făcută de noile autorități ale statului va face lumină în acest caz grație strădaniei unui comisar...

Piesa lui Schiller, intitulată iniţial „Luise Millerin”, este punctul de pornire al operei în 3 acte „Luisa Miller” de Giuseppe Verdi. Piesa povestește despre o iubire care încalcă tiparele vremii, între doi îndrăgostiți din clase diferite:...

 

#TNTV