loader

RECOMANDĂRI

Imagine

Despre vicii, trădare și complicități, în spectacolul „Jucătorii de cărți”, de Gogol, în 28 iunie, la TVR Cultural | VIDEO

În 28 iunie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor, din arhiva de aur a Televiziunii Române, spectacolul „Jucătorii de cărți”, de N.V. Gogol, cu o distribuție de excepție. Protagonistul - Iurie Darie. Regia este semnată de Cornel Popa.  

Nikolai Vasilievici Gogol a terminat piesa „Jucătorii de cărți” („Cartoforii”) în 1842, după ce a început să lucreze la ea încă din 1832. Dmitri Șoștakovici a compus o operă, care a rămas neterminată, plecând de la comedia lui Gogol.

Personajul principal al piesei lui Gogol este Iharev, un jucător de cărți care reușește să câștige 80.000 de ruble. Acesta trage la un han, într-un mic oraș rusesc, unde face cunoștință cu alți trei jucători, care îl vor face să-și piardă banii, înșelându-l. Iharev nu poate merge, însă, la poliție, pentru că își dă seama că, la rândul său, le-a fost complice.

Un spectacol despre viață în toată complexitatea ei, despre sofisticate psihologii umane, despre nemăsurate orgolii, dorințe arzătoare, trădări, complicități și vicii, pus în scenă de Cornel Popa, în 1977, și înregistrat în studiourile Televiziunii Române. Adaptarea pentru TV este semnată de Cornel Popa și Valentin Plătăreanu. Traducerea piesei îi aparține Tamarei Gane.

În rolurile principale: Iurie Darie, Candid Stoica, Ion Marinescu, Mircea Șeptilici, Matei Alexandru, Florin Scărlătescu, Valentin Plătareanu, Mihai Mereuță, Boris Petroff.

Echipa: decoruri - Teodora Dinulescu, costume - Tatiana Petroff; operator-șef - Bogdan Movileanu, regizor secund - Valentin Plătăreanu, redactor - Ioana Prodan, regizor - Cornel Popa.

 

 

 

Spectacole

mai multe

În pragul nunții fiicei, o familie de bogătași își vede afacerile și averea periclitate. Închisă în baie, tânăra mireasă refuză să coboare în salonul  unde are loc ceremonia nupțială. Singura persoană ce o poate convinge pare a fi viitorul soț.  

MAZURKA este un spectacol emoționant, o odisee în mitul lui Chopin: GENIUL muzical și OMUL Chopin. Spectacolul nu este unul biografic, ci mai degrabă o încercare de a devia de la realitatea absolută la cea spirituală. Discrepanța dintre creația...

O îmbinare între dans și poezie, o piesă inspirată din creația coregrafului Marc Bogaerts și a lui Patrick Rogiers, în care ni se spune minunata poveste de dragoste dintre Rodin și iubita sa, sculptorița Camille Claudel

 

#TNTV